PODIJELI

Prvu brazdu na državnom natjecanju u oranju konjima, unatoč kiši, simbolično su zaorali i gradonačelnik Milan Bandić i predsjednik Gradske skupštine Andrija Mikulić te ministar Tomislav Tolušić, a bila je to prilika da vidimo kako oru najbolji orači, po dva iz svake županije, na 15. natjecanju u oranju traktorima Hrvatske i 6. natjecanju u oranju konjima na oranicama tvrtke Fragaria u Kupinečkom Kraljevecu.

Gradonačelnik Milan Bandić zaželio je oračima mnogo sreće i ravnu brazdu, što je važnije od brzine oranja, te je, s obzirom na kišu koja je počela padati, pozvao sve prisutne rečenicom: „Nemojmo čekati, idemo orati!“ Oranje nije nimalo lak posao, ali je kiša omogućila lakše oranje s konjima, dok su se traktoristi teže snalazili u blatu, na veselje brojnih posjetitelja, koje su više zanimali konji nego traktori, a koje ni loše vrijeme nije spriječilo da dođu i vide smotru najboljih hrvatskih orača.

Sam protiv četvorice

Na 6. natjecanju u oranju konjima nastupilo je samo šest natjecatelja, od kojih je titulu najboljeg ponio Josip Dorić iz Brodsko-posavske županije, drugoplasirani je Ivan Dugaja iz Virovitičko-podravske županije, a trećeplasirani Mirko Majsec iz Krapinsko-zagorske županije. Upravo je Majsec posudio konje političarima da se okušaju u oranju, a valjad zbog lošeg rezultata prve brazde, nije bio raspoložen i za razgovor s brojnim novinarima koji su htjeli doznati iz prve ruke tko bolje ore – Bandić, Mikulić ili Tolušić?

Marin Vajdić

Nama je za oko zapeo Dugaja jer je jedini orao sam, bez ičije pomoći, dok su drugi orači imali po tri-četiri pomoćnika, koji su vodili konje i pomagali držati pravac. Ivan, njegov 16-godišnji sin, objasnio nam je tajnu uspjeha svog oca. – Sve je u treningu i radu s konjima, a zbog državnog natjecanja u oranju ove godine nisam vidio more jer sam orao s konjima kod kuće u Čađavici da budu spremni za državno – kaže Ivan Dugaja. On pohađa srednju školu za elektrotehničara u Slatini, a voli konje, pasmine hrvatski hladnokrvnjak, i neće odustati od njihova držanja, iako imaju i trakore i druge poljoprivredne strojeve.

Natjecatelje i njihovo oranje ocjenjivali su certificirani suci Savjetodavne službe koji sagledavaju više parametara. Svaka županijska udruga imenuje po dva iskusna i stručna suca sposobna pratiti orače kao treneri. Pri ocjenjivanju ne ocjenjuje se brzina, nego kvaliteta oranja. Suci ocjenjuju sljedeće elemente: otvaranje prve brazde, naor, sjetveni sloj, ulaze i izlaze parcele, razor, pravac. Natjecanje se odvija po pravilima Svjetske oračke organizacije (WPO), a hrvatski orači imaju i svoju himnu čiji refren glasi: Bez orača nema kruha i kolača!

Sudac Ivan Ključec rekao nam je da su smanjivali broj ocjena da ne pate konje, ali i orače, koji nisu žalili truda. Iz Slavonije su stigla i dva najstarija orača, koji zajedno imaju samo četiri mjeseca manje od 150 godina, ali s prekrasnim lipicancima i u obveznim narodnim nošnjama, dobro su držali brazdu sa što manje rupa na površini osam puta 20 metara.

Jedina oračica

Do traktorista, koji su bili zaokupljeni svojim brigama u skupim i velikim traktorima sa šest plugova i klimom, koji koštaju kao i dvosobni stan u Zagrebu, nismo mogli. No, čuli smo da kvalitetno oranje povećava prinose za osam posto, a da je otkriće pluga izazvalo revoluciju u obradi tla. Najbolji hrvatski orači traktorom, Saša Višak iz Koprivničko-križavačke u kategoriji plug ravnjak, te Zoran Piskač iz Bjelovarsko-bilogorske županije, kategorija plug premetnjak, ove će godine predstavljati Hrvatsku na 64. Svjetskom natjecanju u oranju, koje se održava na zimu u Keniji, a ovogodišnji pobjednici idu dogodine i na svjetsku smotru orača u Njemačku.

Marin Vajdić

Ministar Tolušić rekao je da je za dobre rezultate u poljoprivredi potrebno mnogo znanja, ali i suvremene mehanizacije s kojom je moguće brže i kvalitetnije pripremiti tlo za dobre prinose. Dodao je da su protekle godine bile opterećene problemima, posebice manjkom novca i mehanizacije s kojom raspolažu hrvatski poljoprivrednici, koja je gotovo za staro željezo. Prosječna starost traktora je 30 godina. Od 114.313 registriranih traktora, samo ih je 590 nabavljeno prošle godine. Međutim, ti negativni trendovi, kaže, odlaze u prošlost i već se vide rezultati. Uz bolju dostupnost novca EU, ističe, koju smo osigurali, intenzivno radimo i na povoljnijim financijskim kreditima uz kamatnu stopu od 0,5 do 1,5 posto, što će poljoprivrednicima omogućiti da dio sredstava kojima moraju dopuniti svoje EU investicije, dobiju po povoljnim uvjetima.

Predsjednica Hrvatske udruge za organizaciju natjecanja orača (HUONO) i jedina dosadašnja hrvatska oračica, Draženka Grah, koja je gumene čizme zamijenila bijelim starkama, rekla je kako se nada da će se uskoro pojaviti još žena koje će se natjecati, a natjecateljima je zaželjela ravnu brazdu i mnogo uspjeha. Dodala je da je poljoprivreda osnova života i hrane, a zbog nje sam, kaže, i ja danas takva kakva jesam, ponosna što sam dijete poljoprivrednika, iako su se još prije deset godina ljudi pomalo sramili ovog poziva.

Ravnatelj Savjetodavne službe Zdravko Tušek rekao je da poljoprivredna struka zna koliko je važna kvalitetna i pravodobna obrada tla za što bolje prinose. Najbolji domaći rezultat na svjetskoj smotri orača postigao je Tomislav Kuharić iz Krapinsko-zagorske županije koji je osvojio osmo mjesto, i to baš na Svjetskom natjecanju u oranju u Biogradu na Moru prije pet godina, kad je sudjelovao 61 orač iz 31 zemlje, što je rekordan broj zemalja sudionika.

PODIJELI