PODIJELI

Dragi prijatelji, neki već znaju, ostali će upravo saznati. Da, točno je, bejzbol broji zadnje dane u Središću!

Znali smo da će taj trenutak doći, ali nismo očekivali da će to biti već za koji dan. Ovdje smo 35 godina. Nemoguće je zamisliti da će nestati zelena oaza koja je tako dugo bila naš dom. Dom koji smo stvorili iz ničega. Nadali smo se da će oko nas sagraditi i druge sportske terene, terene za kojima naše naselje žudi (košarka, nogomet, rukomet, odbojka, i sl.). Mogao je to biti lijep sportski kompleks okružen parkom.
Jedino smo naselje koje nema niti jedno sportsko igralište, pa niti za košarku, osim igrališta za bejzbol, koje sada ruše. Nestat će parkovi i zelene površine oko igrališta. A ne znate što na toj lokaciji dolazi, u kojem opsegu i za koga. Kada shvatite, bit će kasno, bit ćete šokirani… – dio je poruke koju je Tomislav Špehar, predsjednik Baseball kluba Zagreb, objavio na nekoliko društvenih mreža na kojima se raspravlja i prate događaji u zagrebačkom bejzbolu.
Da, u subotu će se od 15 sati odigrati utakmica polufinala Prvenstva Hrvatske između Zagreba i Olimpije 83 iz Karlovca i to će biti posljednja službena utakmica bejzbola na terenu u Središću.
U godini u kojoj je splitska Nada pobjednik Interlige ispred Karlovčana, a Zagreb je prošlotjednim pobjedama nad slovačkom Trnavom izborio najjači razred Interlige, Grad Zagreb će ostati bez kvalitetnog terena.
Najveći američki sport otići će iz Središća zbog – Amerikanaca.
Priča je to koja se vuče godinama, a u 2017. je eskalirala i konkretizirala se. Razlog je početak gradnje American International School of Zagreb (učenici od 3 do 18 godina starosti). Priča o gradnji američke škole te o gradnji vrtića i osnovne škole za obične smrtnike na prostoru livade, južnije od igrališta za bejzbol, postoji već godinama i svi je pozdravljaju jer od obrazovnih ustanova Središće ima samo vrtić u nedovoljno adekvatnim prostorima, a u osnovnu školu odlazi se u druge kvartove.
Prema Sporazumu između Vlade RH i Vlade Sjedinjenih Američkih Država, škola je izuzeta od plaćanja bilo kakvih poreza i pristojbi, osim trošarina. Škola se 2013. godine obratila Gradu Zagrebu s inicijativom za preseljenjem i gradnjom vlastita prostora, predloživši lokaciju u Središću. Prijedlog je usmjeren na osnivanje i prijenos prava građenja na zemljištu u vlasništvu i korisništvu Grada Zagreba, u svrhu gradnje objekta škole. Na period od 99 godina.


Uoči ljeta, u emisiji na Radio Sljemenu emitirane u srijedu, 28. lipnja, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić odgovorio je na pitanje jednog bejzbolaša tvrdeći da će sve biti u redu:
– Nećete izaći s igrališta za bejzbol, niti će ondje početi radovi dok se ne preseli igralište za bejzbol na Bundek.
I opet je gradonačelnik obećao nešto što se poslije ispostavilo daleko od istine. Bejzbolaši neće prvo na Bundek, otkud je i krenula priča s bejzbolom u Novom Zagrebu s Omladinskim baseball klubom Središće, prethodnikom BK Zagreb, već na zamjenski prostor na Jarun. A i radovi su počeli oko terena. Nije se izdržalo pustiti bejzbolaše da završe sezonu, krenulo se s radovima, jer pritišću malo jači igrači od gradonačelnika Grada.
Šteta je što jedna američka škola nije smatrala potrebnim da ima igralište za američki sport unutar ili pored svoje ograde.
U subotu će bejzbolaši Zagreba i prijatelji kluba s pomiješanim emocijama proslaviti 35. godišnjicu kluba, a predsjednik Špehar šalje optimističnu poruku:
– Zajedno evocirajmo uspomene na prelijepe trenutke u Središću i pohranimo ih u sebi za put na koji ćemo krenuti nakon 9. rujna, preko Jaruna do konačnog povratka u Novi Zagreb na novo igralište na Bundeku. 10. rujna neće biti samo dan odlaska iz Središća, bit će to prvi dan našeg povratka! Obećajemo, vratit ćemo se!
Zato dođite 9. rujna, proslavimo 35 godina kluba i oprostimo se zajedno od našeg Doma u Središću, uz vas će nam biti lakše….

PODIJELI