PODIJELI

Iz radionice Kišobrana Cerovečki s više od sto godina tradicije, izašlo je stotine i stotine kišobrana. Svaki od tih kišobrana priča svoju priču, a Thomislav Cerovečki ispričao nam je i priču o njima.

Godine 1912. u Varaždinu, Mijo Cepanec osnovao je kišobranski obrt ”Cepanec”, koji je poslije promijenio naziv, no ipak je ostao obiteljski posao. – Obrt je osnovao ujak mog djeda, vodili su ga moj djed i moj otac, a sada ga vodim ja – otkrio nam je Thomislav, unuk. Četrnaest godina nakon osnivanja, kišobrani se sele u Zagreb, a nedugo nakon toga Gabrijel Cerovečki (djed) na izložbi u Londonu osvaja prve nagrade: Zlatnu plaketu i Grand Prix Londona. Kišobrani su polako počeli osvajati Hrvate, Zagrepčane, ali i turiste koji možda nikada nisu imali prilike držati u rukama ručno izrađen kišobran.

U radionici i ujedno i jedinoj prodavaonici u cijeloj Hrvatskoj, u Ilici 49, može se pronaći doista kišobran za svačiji ukusu, a u suprotnom, Thomislav će ga izraditi po narudžbi. Nema sumnje da su ručno rađene stvari obično kvalitetnije od onih tvorničkih, rađenih za mase, a svi doma posjedujemo one kišobrane koji se vode pod ”peri-deri”.

Plahta, štap, drška

No, zapitali smo se kako izgleda i koliko traje izrada izrada jednoga kišobrana. – Izrada jednog kišobrana od prve do zadnje faze traje dva i pol sata. Dobivene krojeve zajedno spojite, sašijete materijal, zarežete štap, spoji se kostur. Onda na taj kostur dolazi kišobran, sa svim detaljima, te se to ponovno sašije – objasnio nam je Thomislav koji obrt vodi od 1994. godine.

Iz radionice koja je promijenila četiri lokacije izlazile su razne vrste kišobrana, pa i elegantnih i vrtnih suncobrana. Izrađivali su se i kišobrani za potrebe filma i kazališta, a svjetske filmske produkcije kuće naručivali su i modele kišobrana iz 18. i 19. stoljeća koji se ne mogu nabaviti na tržištu.

Jedan od simbola grada Zagreba, šestinski kišobran sastavni je dio narodne nošnje i možemo ga vidjeti po cijelom gradu. Suncobrani na Dolcu u bojama su šestinskog kišobrana, a tu je i mnoštvo suvenira koji ponosno nose crvenu boju. Šestinski kišobran izrađuje se i u obrtu Cerovečki s pamučnim platnom, drvenim štapom i drvenom drškom. Posebnost kišobrana pročula se globalno, tako iz Japana nakon prikazane emisije o ručno rađenim kišobranima, stižu narudžbe upravo za šestinske.

600 kuna komad

Nedavno, zahvaljujući platformi Zagreb Crafts koja okuplja male obrtnike na jednome mjestu i preko koje ljudi diljem svijeta mogu naručiti hrvatske proizvode, iz Amerike stigla je narudžba za tri šestinska kišobrana. – Već godinama dobivamo narudžbe iz inozemstva, a upita za kišobrane je stalno – rekao je Thomislav i dodao kako se narudžba mora napraviti barem nekoliko dana prije.

Cijene kišobrana kreću se oko šestotinjak kuna, no osim šestinskog kišobrana, tu su i kabanice s istim motivom.

PODIJELI