PODIJELI

U Svetoj Nedjelji, na obali jezera Rakitije, održana je 18. po redu Fišijada. Majstori fiša sigli su iz cijele Hrvatske kako bi pokazali umijeće pripravljanja fiša, a najviše je pokazala Vesela ekipa (87 od 105 bodova) iz Donjeg Miholjca, koja je i lani pobijedila u Rakitju, a godinu prije bili su drugi.

Drugo mjesto osvojila je ekipa Fishbone iz Novaka (82 boda), a treće ekipa Stara preša (80 bodova) iz Svete Nedelje i Harmice. Ocjenjivački žiri nije imao nimalo lak zadatak jer natjecalo se 43 ekipe, a ocjenjivao se okus, izgled, boja, miris i ljutina fiša. Titulu najsimpatičnije ekipe osvojila je ekipa osoba s oštećenjem sluha.

Čašica razgovora

Tri prvoplasirane ekipe osvojile su vrijedne nagrade sponzora, a medalje i pehare najboljima uručili su svetonedeljski gradonačelnik Dario Zurovec i njegova zamjenica Marija Hršak.
Jedan od boljih fiševa, barem nama, bio je onaj tima Gemišt i bevanda, dobra i vesela ekipa Gorana i Nikše, koja je pokazala da ljuti sportski protivnici BBB i Torcida, Dalmatinac i Slavonac iz Gunje, mogu zajedno kad je fiš u pitanju, a glavni kuhar bio je iskusni Đuro Vadlja, Međimurac iz Zagreba.

Vadlja je s nama rado podijelio bogato iskustvo kuhanja fiša dulje od 30 godina, koje je kalio na brojnim fišijadama u Slavoniji. Svi, kaže, dobijemo istu ribu, šarana, pa tko umije bolje i brže za dva sata skuhati fiš, kojeg nema bez dobre i kvalitetne domaće paprike i luka, taj će i pobijediti. No, druženje i čašica razgovora ono su što ostane iza svake fišijade, koja se još “podeblja” i roštiljem, a nađe se i kolača vrijednih domaćica.

Vedran Ivanušić kuhao je za tim bajkera MK Iron Ghosts iz Svete Nedjelje, koji su bili četvrti put na fišijadi u Rakitiju. Među njima je bila i Mađarica, barem takvo ime krasilo je njezin bajkerski prsluk, koja je pohvalila kuhara za odličan i ljut fiš, koji ne smije spaliti grlo, pa makar se radilo i o pravim bajkerima.
Vesele mašinice

S druge strane, tim Loleka i Boleka uzdao se u fiš kuhan jedino na drva jer sve drugo je prevara, kaže Danijel Husinec iz Gajnica, koji je žalio što nema više vremena za kuhanje, ali i smuđa, štuke, kečige i soma jer tih pet vrsta ribe, uz šarana, treba za pravi fiš.

Timovi na fišijadi natječu se i tko će imati originalnije ime, ali i uniforme, pa je tako bilo i timova Vrelih mašinica, Veselih riba, Top Gun I i II …

OPG Gorišek iz Zagreba ponudio je na fišijadi niz sezonskih proizvoda sa Žumberka i Samobora. Marija Gorišek kaže da ono što oni nemaju, bilo da je riječ o sirupima, sokovima i džemovima od višnje, maline, borovnice, aronije, matičnjaka, maslačka, imaju drugi članovi braniteljske zadruge Arka naša, njih 20 i – posao ide.

Osim fiša natjecateljskih ekipa, brojni posjetitelji besplatno su mogli kušati i fiš koji je pripravljen u najvećem kotlu u Hrvatskoj od čak 600 litara. Bilo je tu i natjecanja u pučkim igrama kao što su potezanje konopa, a najbolji su bili Slovenci.

Fišijada se još jednom potvrdila kao najznačajnija turističko-kulinarsko-zabavna priredba u Svetoj Nedjelji. Pohvale za odličnu organizaciju i ove godine idu Turističkoj zajednici Svete Nedelje na čelu s Renatom Vlahović i ŠRD-om Rak Rakitje, čiji su članovi s predsjednikom Božom Mihinom te kolegama iz ŠRD-a Som pribavili i očistili 900 kilograma šarana za sve kotlove.

PODIJELI