PODIJELI

Stanje vitalnih projekta u županiji, posebno regionalni vodoopskrbni sustav koji je konačno u završnoj fazi i te širokopojasni internet, kao i bolja komunikacija s gradovima i općinama, bile su teme sastanka s gradonačelnicima i načelnicima općina u županiji, rekao je župan Zagrebačke županije Stjepana Kožić novinarima nakon zatvorenog sastanka u Zagrebu.

Dodao je da će već idući mjesec, nakon potvrde EK, krenuti pojedini natječaji za regionalni vodoopskrbni sustav županije u vrijednosti od čak 706 milijuna kuna, bez PDV-a, od čega je oko 500 milijuna kuna bespovratnih sredstava dobivenih od EU. Cilj je projekta poboljšati javnu vodoopskrbu ili je uvesti tamo gdje je nema kao što je 10 naših općina, odnosno 4 grada. Nadalje, 12,5 posto sredstva ide u državni proračun, a isto toliko Hrvatskim vodama.

Župan je istaknuo i razvoj širokopojasnog pristupa internetu. Projekt je pokrenut još 2015. godine, a cijela je županija podijeljena u šest projekata. Javna rasprava je u tijeku, a određuju se modeli finaciranja, dok će u studenome biti raspisani natječaji. To je veoma važno, kaže, jer bez brzog interneta neće se ni gospodarstvo u županiji razvijati kako treba.

S druge strane, ističe, zbrinjavanje komunalnog otpada ne ide dinamikom kojom smo željeli jer je tek u siječnju, odnosno svibnju Vlada donijela potrebne dokumente, a nije do kraja ni definirano što je Zagrebačka županija, odnosno Grad Zagreb u tome. Započeti su razgovori, oni se nastavljaju, o čemu smo htjeli informirati lokalnu upravu, rekao je Kožić.

Kako se čulo, rekonstrukcija javne uprave, koja se izvodi s Krapinsko-zagorskom županijom, što se htjelo riješiti putem prijava na fondove EU, neće biti izvediva, prema posljednjim informacijama, već se ići na klasično financiranje, putem kredita, što opet nije povoljno za općine i gradove.

Predsjednik županijske Skupštine Mihael Zmajlović rekao je da gospodarenje otpadom i pitanje integriranog javnog prijevoza, koji bi bio jeftiniji za stotine tisuća ljudi koji idu dnevno raditi, studirati i učiti iz županije u Zagreb, županija ne može riješiti bez partnerskog odnosa s Gradom Zagrebom.

No, Grad Zagreb bavi se promjenama naziva ulica i trgova, ali ne i životnim problemima svojih građana i onih u županiji, bilo da je riječ o prijevozu ili gospodarenju otpadom, a racionalna suradnja na tom području izostaje posljednjih 15-ak godina, upozorio je Zmajlović.

Gradonačelnik Sv. Ivan Zeline Hrvoje Koščec i načelnica Općine Rakovec Brankica Benc istaknuli su potrebu osiguranja jednakih životnih uvjeta za sve građane, bez obzira na to žive li u gradu ili na selu.

PODIJELI