PODIJELI

Prilagodba na novu okolinu i sve više obveza zna biti teško, posebice kada ste tinejdžer koji prvi put dolazi u srednjoškolske klupe.

Udruga studenata socijalne pedagogije će tijekom dva mjeseca, od listopada do prosinca, mlade Velikogoričane educirati o tome kako se snaći u prvim mjesecima novih školskih izazova putem projekta „Što ti sad hoćeš?“ koji će se održavati u Goričkom klubu mladih.

Dvije tribine

– Projekt se sastoji od osam radionica i dvije javne tribine. Ideja nam je okupiti fiksnu grupu srednjoškolaca koji su sada pošli u prvi razred te s njima provoditi radionice, na kojima bi se obrađivale teme poput organizacije vremena, komunikacijskih vještina, nošenje sa stresom i školskim izazovima – objasnila je Lucija Lamešić, Velikogoričanka i studentica Socijalne pedagogije na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu u Zagrebu. Uz Luciju su projekt osmisliti još četvero studenata, a tijekom dva mjeseca oni će provoditi svaku grupnu radionicu koja će trajati 90 minuta.

– Svaka radionica će izgledati drukčije, ali općenito, na početku radionice se prokomentira tema, iznesu očekivanja o radionici. Zatim se u manjim grupama rade zadaci, igraju igre koje su tematski vezane za igru te im je cilj da učenici nakon grupnog rada, zadataka ili igre steknu neka znanja i uvid u vještine koje pokušavamo obuhvatiti u programu. Nakon toga vještine uvježbavamo, diskutiramo o njima te učenici nama daju povratnu informaciju o tome kako im je bilo na radionici taj dan – pojasnila je Lamešić.

Izuzev radionica, mladi Velikogoričani će moći poslušati i dvije tribine. – Na jednoj tribini, na kojoj će tema biti mentalno zdravlje mladih, predavat će doc. dr. sc. Miranda Novak, a na drugoj, čija je tema nasilje u mladenačkim vezama, gošće će biti predavačice socijalne pedagoginje koje su osmislile i provodile radionice na tu temu – rekla je Lamešić.

Program je potreban

No, iako iza ovog projekta ne stoji istraživanje koje se bazira na velikogoričkim učenicima jer je za to potrebno vrijeme i određena financijska sredstva, Lamešić kaže kako se iz raznih znanstvenih istraživanja na drugim populacijama može zaključiti da postoji potreba za ovakvim programima. – Ovakvi programi korisni su za populaciju mladih (adolescenata), koji doživljavaju razne promjene u sebi, na sebi i oko sebe i na tranziciji između djetinjstva u odraslu dob nije im lako, stoga je ta skupina često prepoznata kao populacija s kojom je korisno raditi – zaključila je te dodala kako se nada da će nakon evaluacije projekta ipak dobiti barem djelić informacije o tome kolika je potreba za ovakvim projektima u Gorici.

Grad prepoznao kvalitetu projekta

Kvalitetu ovog projekta prepoznao je i Grad Velika Gorica putem Javnog poziva za predlaganje programa i projekata udruga mladih i udruga za mlade koji raspisuje svake godine. – Za taj javni poziv osigurana su sredstva iz proračuna Grada Velike Gorice o čijoj raspodjeli odlučuje Povjerenstvo za mlade koje pregledava zaprimljene prijedloge programa i odabire one koji najviše odgovaraju prioritetima rada s mladima u lokalnoj zajednici – objasnila je Mirna Gajski Jolić, viša stručna suradnica za djecu, mlade i udruge u Velikoj Gorici. Gajski Jolić posebno ističe zanimljive strane ovog projekta, a to su učenje socijalnih i emocionalnih vještina koje mnogi često zanemaruju.

– Cilj nam je pomoću radionica utjecati na razvoj komunikacijskih vještina kod mladih, naučiti ih razvijati strategije nošenja sa stresom, pomoći im da poboljšaju sliku o sebi, nauče organizirati svoje vrijeme, sve u smjeru generalnog cilja da nakon programa izađu osnaženi kako bi se mogli nositi s izazovima kako u školskom, tako i u širem okruženju – napomenula je Lamešić, a osim ovog projekta, do kraja godine mladi će moći sudjelovati u raznim programima koje će provoditi udruge u područjima kulture, zabave i edukacije.

Svi zaintersirani za radionice, ili oni koji imaju kćer, sina, nećaka, sestričnu ili unuke koji su upravo upisali prvi razred srednje škole, mogu se javiti na stranicu na Facebooku ‘Što ti sad hoćeš?’ i ispuniti obrazac ili na e-mail [email protected]

PODIJELI