PODIJELI

Na našu zamolbu Veleposlanstvu Republike Češke u Zagrebu da komentira najavu preimenovanja Masarykove ulice u Zagrebu, dobili smo priopćenje koje potpisuje Kristýna Váňová Lajková, konzularna referentica:

“Veleposlanstvo Republike Češke pažljivo prati aktualnu medijsku i političku diskusiju s temom preimenovanja javnih prostora u glavnom gradu Zagrebu, među ostalim, i ponovljeni pokušaj preimenovanja Masarykove ulice u centru grada. No, s obzirom na unutarnje-hrvatsku narav ove diskusije, neće se u nju ni na koji način uplitati.

Veleposlanstvo Republike Češke posvećuje se aktivnostima usmjerenim na daljnje produbljivanje i intenziviranje suradnje između dvije zemlje i dva prijateljska i bratska naroda – Hrvata i Čeha, koje uzajamno povezuju stoljeća kulturne, političke i gospodarske suradnje. U tom je duhu protekao i državni posjet predsjednika Republike Češke u Zagrebu u ožujku ove godine.

Bliskost naših odnosa naglašena je postojanjem nacionalnih manjina obaju naroda u drugoj zemlji. Za nekoliko dana s pripadnicima češke manjine i Hrvatskim društvom prijatelja Republike Češke obilježit ćemo 80. obljetnicu smrti prvog čehoslovačkog predsjednika Tomáša Garrigue Masaryka.”

PODIJELI