PODIJELI

10. 9. 1976.
Avionska nesreća iznad Vrbovca

Nad Vrbovcem je na visini od 10.000 metara, u sudaru jugoslavenskog i britanskog aviona poginulo 176 ljudi. Avion DC-9 poduzeća Inex-Adria krenuo je iz Splita u 9.25 sati prema Kölnu sa 107 zapadnonjemačkih turista, Splićaninom, te pet članova posade. Iznad Vrbovca avion Inex-Adrije sudario se s britanskim avionom Hawker Siddeley Trident 3B u vlasništvu British Airwaysa u kojem su bila 54 putnika i 9 članova posade. Letio je na liniji London – Istanbul. Avioni su letjeli brzinom od 900 kilometara na sat! Iako je na mjesto nesreće upućeno 30 vozila Hitne pomoći, nikome nije bilo spasa. Tijela su pala i na 10 kilometara udaljenosti. Uzrok nesreće bila je pogreška kontrolora leta.

11. 9. 2001.
Teroristički napad na Ameriku

Toga dana dogodio se niz koordiniranih napada na SAD. Prema službenom izvještaju, 19 osoba u službi Al-Qaide, otelo je četiri američka zrakoplova. Dva su udarila u Svjetski trgovački centar (WTC) na Manhattanu u New Yorku, po jedan u svaki neboder u 17 minuta razlike. Ubrzo su se oba nebodera srušila. Treći je zrakoplov udario u Pentagon, sjedište Ministarstva obrane. Četvrti se srušio u ruralnom dijelu općine Somerset u Pennsylvaniji 130 km istočno od Pittsburga nakon što su putnici pružili otpor otimačima, koji su namjeravali udariti u zgradu kongresa, Bijelu kuću ili u Camp David. Poginulo je 2996, ljudi, od toga u ruševinama “blizanaca” WTC-a 2606.

12. 9. 1888.
Bjelovarska afera

Austrijski car Franjo Josip I. drugi je put posjetio Bjelovar. Povod su bile vojne vježbe na području sela Rače i Drljanovca, oko 20 km od Bjelovara. U carevoj pratnji bio je i prijestolonasljednik Rudolf i nadvojvode Willim, Joseph i Otto te engleski princ od Walesa, poslije kralj Edvard VII. U zgradi tadašnjega gradskog poglavarstva (danas Gradski muzej), na prvome katu susreli su se car i biskup Josip Juraj Strossmayer. Car je prigovorio biskupu zbog brzojavne čestitke u Kijev prigodom 900. godina pokrštavanja Rusa. Strossmayer je odgovorio:”Moja je savjest čista!”, te se udaljio od cara okrenuvši mu leđa. O tome se pisalo u mnogim tadašnjim europskim novinama.

13. 9. 1943.
Priključenju Istre Hrvatskoj

Nakon kapitulacije Italije 8. rujna narod Istre počeo je skidati fašistička obilježja s javnih zgrada. Sljedeći dan počeo je opći ustanak i razoružano je 8600 talijanskih vojnika. Pod oružjem se našlo oko 10.000 Istrana. Joakim Rakovac bio je na čelu skupa 13. rujna. Ljubo Drndić pročitao je Proglas Okružnog NOO-a za Istru o priključenju matici zemlji. Proglas poručuje da je Istra hrvatska zemlja i da će hrvatska ostati. U odluci od 13. rujna niti jednom riječju ne spominje se Jugoslavija. 20. rujna donesena je Odluka ZAVNOH-a o priključenju Istre i Zadra matici Hrvatskoj.

PODIJELI