PODIJELI

Raspisivanjem natječaja kojim se traže tvrtke za podizanje i spuštanje zastava Hrvatske, EU i Grada Zagreba kojih je sada oko 3000 – a u procesu nabave još ih je gotovo 30.000, nastavlja se “projekt uljepšavanja” grada u režiji gradonačelnika Milana Bandića koji će Zagrepčane, barem prema posljednjoj prošlotjednoj oglašenoj nabavi, stajati najmanje još dodatnih četiri milijuna kuna.

Naime, raspisanim natječajem traže se tvrtke koje bi zastave trebale podizati i spuštati za praznike i blagdane te ih mijenjati kada se pokidaju ili pohabaju, a planirano je potpisati okvirni sporazum s tri tvrtke koje budu ispunjavale uvjete natječaja, a ako ih ne bude baš tri, okvirni sporazum mogao bi biti potpisan i samo s jednom tvrtkom.

Prema planiranom, “podizači” zastava dobili bi posao na četverogodišnji rok, vrijednost njihova angažmana je četiri milijuna kuna – a računica koliko će to stajati Zagrepčanje pritom je jednostavna i s prilično zanimljivim rezultatom. Konkretno, uzme li se procijenjena vrijednost podizanja i spuštanja zastava od četiri milijuna kuna za 33.000 planiranih zastava tijekom četiri godine, jednostavnom računicom dođe se do iznosa od oko 120 kuna za podizanje i spuštanje svakog “Bandićeva” barjaka, što će, naravno, plaćati sami Zagrepčani.

Dizanje i spuštanje ‘po posebnom nalogu’

No, posljednjim natječajem otkriva se i specifikacija troškova planiranog ukrašavanja Zagreba, i to preko opisa tri vrste poslova. Naime, kako je u medijima preneseno, prvi posao je podizanje i spuštanje za, kako se navodi, osam državnih praznika, blagdana i spomendana na osam lokacija u užem centru grada, i to na 81 jarbolu. Kako zlobnici primjećuju, zanimljivo je i kako se i kao jedna od lokacija na kojoj se zastave trebaju podizati i spuštati navodi i sada nepostojeći trg nedavno (s)maknutog maršala Tita.

No, ostavivši sada ideološke prijepore o preimenovanjau ulica i trgova, vrijedno je istaknuti i drugi navedeni posao ili, kako se navodi, uslugu – podizanje i spuštanje zastava “po posebnom nalogu Grada”, što god to značilo.
Kako se, navodi treći posao obuhvaća podizanje i spuštanje

zastava na ulazima u grad, na kojima se nalazi, kako se navodi, 14.600 zastava, podizanje i spuštanje malo više od 1500 zastava u Ulici Grada Vukovara, i to dva puta godišnje, pojedinačnu zamjenu oštećenih zastava, ali i “svakodnevan pregled i obilazak svih lokacija” na kojima su zastave.

Kako cinici ističu, “opsjednutost zastavama” gradonačelnika Bandića datira od vojnog mimohoda održanog još za vlade mandatara Zorana Milanovića, nakon čega je gradska vlast odlučila ostaviti zastave postavljene u Vukovarskoj ulici. Nakon toga, lokacije ukrašene zastavama počele su se širiti gradom, a naročito one na ulazima u Zagreb.

Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Zagrebačkog Lista.

PODIJELI