PODIJELI

Dramatičnim obratom na temelju dopisa gradske vlasti ekskluzivno upućenog Zagrebačkom listu u kojem se navodi kako će Grad Zagreb ipak “odobriti tražena sredstva za realizaciju izložbe ‘Univerzijada ’87. – 30 godina poslije'” u Tehničkom muzeju Nikola Tesla, u posljednji je trenutak stvorena nada kako će ta izložba o najvećem sportskom i društvenom događaju u novijoj zagrebačkoj povijesti biti ipak održana kada je i bila najavljena – početkom listopada.

Osim toga, kako mnogi poručuju, time je izbjegnuta i sramota gradskih otaca koji su, prema svemu sudeći, “zaboravili” na planirano najavljeno skromno obilježavanje velike obljetnice Univerzijade ’87. i Zagija – simbola Zagreba, ali i to tek nakon brojnih medijskih natpisa i, usuđujemo se reći, pritiska javnosti i pronađenog zdravog “zagrebačkog” razuma.
58.000 kn za izložbu

Naime, gradski čelnici su u dopisu Zagrebačkom listu, prema svemu sudeći, reagirali na prošlotjedne medijske napise u kojima se isticalo kako se u “Zagrebu ove godine trebala održati izložba pod nazivom ’30 godina Univerzijade ’87.’, no zbog nedostatka financijske potpore Grada Zagreba, to se, kako zasad stvari stoje, ipak neće dogoditi”. Prema prošlotjednim riječima Igora Novakovića, vlasnika najveće zbirke vezane uz Univerzijadu u Hrvatskoj te idejnoga začetnika izložbe, planirana izložba bila je, zbog inertnosti gradskih vlasti, propala stvar.

“Izložba ‘Univerzijada ’87. – 30 godina poslije’ trebala je biti dar gradu Zagrebu i Zagrepčanima kao lijep podsjetnik na još uvijek najveću sportsku manifestaciju koja je održana u Zagrebu. Prošle godine smo kao udruga prijavili projekt na natječaj javnih potreba u kulturi, no nismo dobili potporu. Mi smo nastavili dalje volonterski raditi i tražiti partnere.

Tehnički muzej Nikola Tesla nam je izašao u susret, zahvaljujući Mirku Novoselu dogovorena je suradnja sa Zagrebačkim velesajmom, Nedeljko Dragić je pristao ustupiti prava za Zagija pa eto, nakon svega je i Grad Zagreb pristao i dao zeleno svijetlo, ali na kraju se sve to izjalovilo”, poručio je prošli tjedan Igor Novaković, pritom skromno poručivši gradskim očevima kako je svjestan da su u njegovoj Udruzi Random “svjesni da ova izložba nije od velike važnosti za grad i da ima važnijih financijskih prioriteta, ali mislimo da je od kulturne, društvene i povijesne važnosti jer svjedoči o vremenu kad je Zagreb doživio urbanistički i društveni preporod”.

Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Zagrebačkog lista.

PODIJELI