PODIJELI

Prošlotjednom objavom prijedloga za pokretanje predstečajnog postupka TOZ-Glinamol – tvornice olovaka Zagreb d.o.o, ispod radara šire javnosti otvara se još jedna tužna priča o mogućoj propasti još jedne legendarne zagrebačke tvrtke – no ovaj put priča je znatno različitija od ostalih u iznimno važnom detalju.

Naime, TOZ je suočen s još jednim mogućim stečajem, ali drugi put! Konkretno, brojni mediji još su krajem prošle godine, kao jednu od iznimno rijetkih lijepih vijesti u recesijskoj Hrvatskoj, objavili tekstove o obnovi proizvodnje u legendarnoj tvornici olovaka koju je, nakon stečaja, ponovno pokrenula obiteljska tvrtka Glinamol SD.

Prema tadašnjim najavama, novi proizvodi iz te tvornice – olovke raznih boja, drvene i voštane bojice, flomasteri, vodene i uljane boje, glinamol, plastelin i tuševi trebali su bili vraćeni na dobro uhodana tržišta, a tadašnja uprava nije skrivala ambiciozne planove.

– Cilj nam je vratiti penkale i nalivpera na tržište, kao i sagraditi novu tvornicu te zaposliti nove ljude. Osim starijih artikala, imat ćemo i nove. Želimo vratiti sjaj Penkale kao brenda jer ona to zaslužuje. To nije samo zbog mene – želim vratiti vjeru ljudima da se u Hrvatskoj može napraviti kvalitetan proizvod. Želim da moja djeca nastave što sam počeo – istaknuo je tom prigodom Željko Viduka, konzultant tvornice, a prenio Jutarnji list.

Kako se tada isticalo, proizvodnja je bila pokrenuta nakon što su u kolovozu 2015. bili otpušteni posljednji radnici u TOZ Penkali u stečaju, a proizvodnja ugašena. Glinamol SD zakupio je prostore tvornice u stečaju, ali kako su isticali, nisu htjeli kupovati velike i zapuštene nekretnine, već pokrenuti najosnovniju proizvodnju. Isticalo se i da su krajem prošle godine prvi zaposlenici bili vraćeni na posao, i to najprije 23 koji su u prosjeku imali 30-godišnji staž u TOZ-u. Najmanja plaća, kako se navodilo, iznosila je 4000 kuna, a uskoro je, kao što su se uvjerili i reporteri Zagrebačkog lista u posjetu pogonima, bilo zaposleno još desetak radnika – ukupno tridesetak

No, nakon medijskih napisa početkom ove godine o obnovi proizvodnje, nevesela vijest o sudbini novopokrenute proizvodnje bila je objavljena prošli tjedan samo na oglasnim stranicama Ministarstva pravosuđa – “zloglasnim” stečajnim objavama.

Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Zagrebačkog lista.

PODIJELI