PODIJELI

Na mjestu legendarnog restorana Babilon u Svetoj Nedelji niknuo je hotel s četiri zvjezdice i restoranom pod nazivom Santiny.

U njega je dubrovački ugostitelj Velimir Soldo uložio dva milijuna eura, a nakon nedavnog otvorenja, ovih je dana predstavljen i novinarima. Voditelj hotela Santiny Zdenko Posavec kaže da u Svetoj Nedjelji posluje 165 tvrtki, a 80 ih je među 500 najuspješnijih u zemlji, čemu je pridonio i porez od samo šest u najmlađem gradu u Zagrebačkoj županiji.

Tu je i 35.000 vozila koji svaki dan prođu Starom samoborskom cestom. Dodaje da je nakon opsežne rekonstrukcije bivšeg Horvatinčićeva restorana Babilon, od kojeg su ostali samo zidovi, a koji je kupljen u stečaju 2015. godine, napravljen poslovni hotel s 26 luksuznih soba.

Nastavak tradicije Babilona

Posavec ističe da od hotela Antunović u Zagrebu do Karlovca, prema zapadu, nema više hotela s četiri zvjezdice u Hrvatskoj. Dodaje da je to bio pun pogodak jer otkad je hotel otvoren, 26. svibnja, posluje veoma dobro, a većina stranih gostiju dolazi iz Italije, Njemačke i Rusije.

Napominje da su vidjeli svoju šansu u dizanju hotela i restorana na višu razinu od ugostiteljstva, koje sad dominira u okruženju Santinyja. Osim restorana, imaju i dvije kongresne dvorane sa po 30 i 50 mjesta koje su tehnički moderno opremljene, a kad restoran, u koji se domaćini uzdaju, bude završen, sadašnjih 80 mjesta bit će povećano na 120.

Činjenica je da hotelski restorani u Zagrebu, osim u Esplanadi, ne funkcioniraju i tu treba mnogo umješnosti, prije svega dobra kuhinja, a nje nema bez stručnog i radišnog osoblja. Šef kuhinje u Santinyju je priznati kuhar Ivica Fajt koji nas je ugodno iznenadio mariniranom sardinom, telećim umakom od samoborskog bermeta i muštarde te kreativnim predjelom od morskih plodova i kozjeg sira, koji bi komotno mogao biti i desert.

Marin Vajdić

Naime, Babilon je bio poznati riblji restoran, čiju tradiciju, posebno kad je riječ o plavoj ribi, Santiny želi nastaviti, a za to imaju dobre temelje jer polaze od sardine, koja je kod nas uvelike podcijenjena. Posavec ima bogato radno iskustvo u mnogim zagrebačkim restoranima i hotelima, a počeo je još davne 1993. godine upravo u Babilonu. Ali, danas su neka druga vremena i poslovni ljudi traže prije svega personaliziranu uslugu, welnes i spa centar, koji postoje u sklopu hotela.

Kuća časti

Naravno, tu je i zanimljiva vinska karta, a krase je većinom birana domaća vina jer u Santinyju žele dati šansu mladim domaćim vinarim, čija se vina mogu probati i na čaše, a butelja je od 75 do 100 kuna. Novost je da gosti, ako hoće, mogu donijeti u hotel i svoje vino, što je nedavno učinio jedan gost iz Španjolske, a hotel naplaćuje usluge otvaranja butelja i čaše. No, kuća časti kavom i organskim čajevima, što je novost u domaćem hotelijerstvu. Hotel ima 18 zaposlenih, što je manje od standarda, koji predviđa jednog zaposlenog po sobi.

U odabiru namirnica Santiny će se što je moguće više osloniti na domaće namirnice, posebno s obližnjih OPG-ova, od kojih kupuju samoborsku salamu i češnjovke, a kozji sir iz Duge Rese, mliječne proizvode iz Zagorja… Međutim, OPG-ovi nemaju dovoljno mesa. Salatu, bilo rikolu ili matovilac, kažu, kupuju i na kilogram, ako treba, a nije lako naći ni prava domaća jaja.

Smještaj u hotelu je pun inovativnih domaćih rješenja kao što je kamera na vratima soba od dvadeset kvadrata koja se aktivira pritiskom na zvono. To je hrvatski proizvod tvrtke Interfon. Kreveti su posebno veliki, 2,10 metara, a usluga u sobu moći će se naručiti i putem pametnih telefona. Standard od četiri zvjezdice hotel lako je ispunio jer je išao na renoviranje, a ne novogradnju.

Kad pijetao zakukuriče

S druge strane, trebalo je riješiti brojne građevinske probleme u hodu – od instalacija do potrebnih dozvola. Ali, radišnog pijetla iz susjedstva, kako smo čuli, ni vrata deblja od pet centimetara na sobama ne uspijevaju zaustaviti kad počne svoju pjesmu u četiri ujutro. To može biti i simpatično, ako ga čujete samo dva puta, prvi i jedini put.

Čuli smo i da današnji poslovnjaci žele aktivan odmor. U planu su dva električna bicikla, a ljubitelji trčanja mogu se rekreirati na obližnjem jezeru Rakitje. Do Zagreba, ali i dalje ako treba, organiziran je prijevoz, kao i obilazak lokalnih vinara u Samoboru, čiji bermet smo primijetili na vinskoj listi.

Planova u Santinyu ima dosta, a prvi je na redu novi linijski restoran u obližnjem Hoto centru. Tamo ima, kaže Posavec, 1500 ljudi, a naš je cilj da ljudima damo mogućnost da doručkuju, ručaju i večeraju, brzo i ukusno sezonsku kuhinju. Cilj je i oživjeti pomalo posustale Hoto vile, različitim sadržajima koji će privući ljude u restoran koji će imati 120 mjesta.

PODIJELI