PODIJELI

Dani općine Rugvica trajali su punih devet dana, no zadnji dan najviše se iščekivao, a razlog tome bile su šeste po redu Ribarsko-lađarske večeri koje je organizirala Udruga Savski lađari iz Rugvice.

Manifestacija je počela otvorenjem izložbe poznate slikarice Vere Tomić, izložbe fotografija drvenih kuća u Posavini te etno-izložbe „Oruđa i alati kroz povijest u Posavini“. Tamburaški sastav „Lađari“ zagrijao je atmosferu te su bili ugodna uvertira u sam događaj.

Mala općina za velike stvari

Na svečanoj proslavi Dana Rugvice bili su i brojni uzvanici, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, Zvonimir Frka Petešić, saborski zastupnik Davor Ivo Stier, državna tajnica u Ministarstvu regionalnog razvoja Nikolina Klaić, zamjenik župana zagrebačke županije Hrvoje Frankić te mnogi drugi.

Prigodni govor održao je i načelnik općine Rugvica koji je ujedno i saborski zastupnik, Mato Čičak koji je rekao kako su mala općina za velike stvari i velike rezultate. – Rugvica možda je mala, ali za nas je neprocjenjiva – to je naš dom, to je zajednica u kojoj odrastaju naša djeca i to je mjesto gdje kreiramo svoju budućnost. Ali, isto tako, Rugvica je danas i jedna od najuspješnijih i najperspektivnijih općina koja iz godine u godinu bilježi sve impresivnije rezultate i sve veće investicije.

Osnovni prihod naše općine leži upravo u gospodarstvu i investicijama u industrijskoj zoni. To nam je važno, ne samo zbog prihoda i investicija koje dolaze u općinu, nego zbog novih radnih mjesta koja se otvaraju za naše mještane. Mogu reći da pravi mali trgovački gradić dolazi u Rugvicu. Počela je gradnja Dizajner outlet centra u zoni Ikea čije se otvorenje očekuje u proljeće 2018. godine. Vrijednost investicije je 88 milijuna eura i novih 400 radnih mjesta. Dogovorili smo i postavljanje tržnice između Ikeae i novog Outlet centra, koju će koristiti rugvički OPG-ovi i time dodatno brendirati i tržišno pozicionirati domaće proizvode i kulturu našeg kraja. U poslovnoj zoni Rugvica (Sjever) radove dovršavaju dvije velike tvrtke SANAC d.o.o. i FED d.o.o. te se očekuje dolazak tvrtke Bajkmont na područje Rugvice – istaknuo je načelnik Čičak.

Kočijama do čamaca

Na sveopću radost malih i odraslih spremno su ih čekale lijepo uređene kočije koje su ih vozile kroz rugvički kraj. Mnogi su se sigurno prisjetili svoje mladosti kao i uloge kočija i konja koji su služili za obavljanje svakodnevnih težačkih poslova. Tradicionalna vožnja kočijom mnoge je dovezla do čamaca koji su spremno čekali ploviti do rijeci Savi.

Plovila je izradila Udruga savskih lađara koji su s velikim ponosom zaplovili rijekom Savom te su tako još jednom podsjetili na važnost rijeke, kako u prošlosti, tako i u sadašnjosti. Općinski i gradski dužnosnici pokazali su svoje kulinarsko umijeće u spravljanju vajnkuša. Predstavnici općine Brckovljani pokazali su spretnost i znanje te su odnijeli titulu najboljih vajnkuša. No, da bi dani Rugvice bili potpuni, održana je deseta smotra folklora „Posavino, gdje su ti starine“ koje je organizirao KUD Tančec.

Za one najmlađe pak bilo je organizirano pečenje kukuruza pod nazivom „Negda su se deca drugač igrala“. Posjetitelji su mogli uživati u specijalitetima kao što su šaran na rašljama ili pak u lovačkom gulašu a osladiti su se mogli finim, zamamnim kolačima koje su priredile Savske lađarice.

Za sam kraj ugodne atmosfere pobrinuo se tamburaški sastav Fijakeri koji su ispunili plesni podij kao i šator pod kojim se jedva moglo naći mjesta. Sastav je dobro raspoložene Rugvičane zabavljao do jutarnjih sati.

PODIJELI