PODIJELI

Etno-farma Mirnovec na ulazu u Samobor danas je najsuvremeniji hipodrom u regiji na koji zbog podzemne drenaže parkura dolaze trenirati i jahači iz Slovenije, a sve je nastalo iz ljubavi prema konjima, jahanju i prirodi od jedne male konjušnice s malom kućicom za odmor i jednom djevojčicom zaljubljenom u jahanje.

Priču Etno-farme Mirnovec pokrenuli su vlasnici Franjo i Barica, čija je kći Josipa, koju smo i zatekli u prijepodnevnom treningu, zaljubljenica u konje i jahanje, bila inspiracija za predivno imanje, koje danas pohode oni koji žele samo naučiti jahati, a za njih je u konjičkom klubu Mirnovec zadužena trenerica jahanja Matea Kocsis, mr. kineziologije, koja se stručno usavršavala na Hrvatskoj olimpijskoj akademiji te ima međunarodnu licencu za trenera i postavljača parkura B kategorije.

Dvije smjene

Za našeg posjeta Etno-farmi Mirnovec Matea je vodila grupu od pet jahačica i samo jednog jahača koji su već imali desetak do 20 sati jahanja. Između njih je vlado pravi red, konji za školu jahanja dobro znaju što moraju raditi, a Matea je ipak upozoravala da netko treba promijeniti nogu, što znači uskladiti se s konjem, te okrenuti smjer od Samobora prema šumi. Istodobno, Matea je najmanje tri puta očistila parkur, napominjući da gnojivo ne bacaju, nego prodaju.

Konj, kaže, mora raditi tri sata dnevno da bi se isplatio, a ja radim dvije smjene i onda kad imam slobodan dan, ovdje sam na hipodromu jer konje ne možete ostaviti ni kad imate visoku temperaturu, a kamo li kad imate slobodno. Nema toga u našem poslu, pojašnjava Matea. I nama je ta priča odnekud poznata, ali vratimo se onome zbog čega smo i došli u Samobor.

Nakon sat vremena jahanja, prije napuštanja parkura, valja očisti četkom noge konja, koji su već navikli na to. Čuli smo da je pijesak u parkuru preskup da bi ga svaki put kad izlaze iz parkura rasipali do štale. U štali, pak, konj se obvezno mora istuširati, ako je vruće, a ako nije, onda detaljno očistiti jer valja paziti na njihovo zdravlje. Konj u školi jahanja vrijedi između 5.000 i 10.000 eura, a oni koji se još i natječu, mnogo više, ali ovisno o rezultatima koji postižu. Sve je s konjima i oko njih vezano za eure, kao da kune i ne postoje u tom svijetu.

Zaokružena priča

Uz boks za tuš, nalazi se i onaj za solarij koji stiže idući tjedan, a namijenjen je za sušenje konja i grijanje 500 kilograma mišića. Pravi hotel za konje.

Danas je Etno-farma Mirnovec zaokružena priča, gdje možete organizirati proslavu rođendana, krstitke ili prvu pričest. Etno-kutak koji čuva tradiciju i za najmlađe organizira kampove, druženja, upoznavanje sa starim alatima, natjecanja u gotovo zaboravljenim igrama. Na farmi se ističe nekoliko tradicionalnih drvenih kuća koje su na imanje dovezene iz raznih dijelova Hrvatske – s Korduna, Turopolja, Banovine, Zagorja, Samobora… Dijelovi su dorađeni, restaurirani, dotjerani i tako su nastali restoran Baraž, kućica Djeda Mraza, kuća za stanovanje.
Između tih predivnih tradicionalnih kuća, livade i konjušnice, smjestila se prostrana terasa na otvorenom. Štiti je i ukrašava veliki slamnati krov.

20-ak djece u konjičkom sportu

Na imanju su svoj dom pronašle i dvije razigrane vjeverice, nekoliko kunića, patkice, kornjače, ribice. No, najveća vrijednost imanja su konji, na kojima ljubitelji ovih plemenitih životinja mogu jahati ili jednostavno uživati gledajuću ih kako se druže s jahačima.

Na edukativnom dijelu djeca će naučiti kako prići konju, kako se čisti, kako se s njim ophodi, kako staviti opremu za jahanje i još mnogo toga.

U teorijskom dijelu naučit će zašto su konji životinje stada, zašto se na određeni način ponašamo s njima. Konji i životinje pomažu im da razvijaju osjećaj odgovornosti, a kroz razne radionice razvijaju kreativnost, motoriku i poboljšavaju koordinaciju. Netko nauči prije, ali ako se bojite konja, bolje je da promijenite sport.

Matea je ponosna što je 20-ak djece uspjela ubaciti u konjički sport. I dalje se i sama natječe, ali zbog ograničenih financija ima samo jednog konja, koji mjesečno stoji 5000 kuna, ako izostanu bolesti koje mogu biti i kobne, kao što je kolika ili zapetljaj crijeva i sportske ozljede. Na kraju nas je zamolila da ne zaboravimo napisati da se 23. i 24. rujna održava međunarodni konjički turnir A kategorije kup Grada Samobora. Nismo zaboravili, a i navratit ćemo opet.

PODIJELI