PODIJELI

Čak tri premijerna naslova i obnova mjuzikla za najmlađe obilježit će novu kazališnu sezonu u Gradskom kazalištu Trešnja.

Govoreći o novoj sezoni, ravnateljica kazališta Trešnja, Višnja Babić, kao prvu premijeru najavila je predstavu „Snježna kraljica“ Hansa Christiana Andersena. Taj klasik svjetske književnosti za djecu režirat će Paolo Tišljarić, a premijera je najavljena za 27. listopada.

U prosincu slijedi premijera božićne predstave „Maša i Božić“ autorice Sanje Pilić, namijenjena djeci u dobi od treće godine naviše. Redatelj predstave, Ivan Leo Lemo, istaknuo je kako mu je veliko zadovoljstvo raditi na predstavi božićne tematike, koju rado naziva i urbanom pastoralom. U travnju će djecu zaintrigirati premijera predstave „Tajna dvorca strave“ Alfreda Hitchcocka u režiji Nine Kleflin. Radnja predstave zbiva se u sedamdesetim godinama, a glavni su protagonisti tri dječaka koji sebe nazivaju detektivima.

– Predstava je namijenjena osnovnoškolcima jer su i glavni likovi dječaci te dobi. Oni na nagovor slavnog redatelja Alfreda Hitchcocka istražuju jednu staru kuću u kojoj se javljaju čudne pojave. Na kraju predstave saznat ćemo da, ako si kreativan, uporan, ako imaš inteligenciju, maštu i volju da nešto riješiš, da možeš mnogo toga napraviti i otkriti različite zagonetke. Iza tih zagonetki, međutim, najčešće se ne skrivaju nikakve neprirodne pojave nego samo obični ljudi kojima je potrebna pomoć. U predstavi će se, naravno, pojaviti i Hitchcock kao što se pojavljuje i u knjizi. Zapravo, on mora na početku knjige izvršiti obećanje koje je dao trojici dječaka, obećavši im da će o njima napisati knjigu i predstaviti ih kao junake ako riješe zagonetku tajnog dvorca, a oni su to obavili. Bit će zabavno, ali i dosta strašno, no na kraju će se ipak pokazati da ništa od toga nije doista strašno – rekla nam je redateljica Nina Kleflin.

Trešnja najavljuje i obnovu velike uspješnice za djecu, mjuzikla „I opet…Miffy“, koji je namijenjen najmlađoj kazališnoj publici. Predstava je nastala prema istoimenim slikovnicama nizozemske ikone književnosti za djecu Dicka Brune,a osmislio ju je nizozemski redatelj, glumac, pisac i producent Bruun Kuijt.

Mjuzikl je, kako je objasnila ravnateljica Višnja Babić, obnovljen na veliko traženje publike, a predstava će biti ista kao i „stara“ Miffy, tek s nešto izmijenjenom glumačkom postavom.

– U Trešnji imamo još novosti: novu internetsku stranicu i novi vizaualni identitet. Zapravo, vraćamo se starom vizualu samo u modernijem ruhu, a to je trešnja. Nastavljamo i s projektom Četvrtak u Trešnji, koji je pokrenut prošle godine, a namijenjen je afirmaciji mladih glumaca, režisera i drugih umjetnika. Organizirat ćemo i zanimljive edukativne radionice tijekom zimskih praznika vezane uz kazalište jer djeca trebaju mjesto mjesto okupljanja i doznavanja novih stvari. U proljeće ćemo organizirati i veliku izložbu plakata kazališta Trešnja, koje su izradili renomirani hrvatski umjetnici. Tako, na primjer, imamo i kuriozitet: plakat Slavka Stolnika, koji je za jednu našu predstavu napravio scenografiju i plakat, i to prvi i jedini put u životu – izjavila je ravnateljica Višnja Babić.

PODIJELI