PODIJELI

Trodnevna izvanučionička nastava zamalo se za učenike i profesore Osnovne škole Novi Jelkovec, pretvorila u pravu noćnu moru.

Naime, učenici osmih razreda OŠ Novi Jelkovec otputovali su na trodnevnu ekskurziju u sklopu koje su bili u Istri. Na mini ekskurziju krenuli su prošli tjedan u srijedu ujutro, a povratak u Zagreb bio je planiran u petak oko 22 sata. No, vratili su se ranije. Kako doznajemo od roditelja pojedinih učenika koji su bili na izletu, djeca su na povratku napadnuta na Korzu u Rijeci. Prema onome što su djeca ispričala roditeljima, napalo ih je nekoliko njihovih vršnjaka u McDonald”su.

Iznuda pa tučnjava

– Dijete mi je u šoku zbog svega što se dogodilo. Još nikada ga nisam vidjela tako rastresenog. I on je dobio udarac u glavu, točnije u vilicu od napadača – rekla nam je jedna majka čije se dijete u kritičnom trenutku također našlo u žiži nemilog događaja.
– Još bih shvatila da su otišli na maturalac u drugu državu, ali ovo?! Ovo mi je potpuno neshvatljivo, tim više što Rijeka i taj kraj, barem koliko je meni poznato, nisu na zlu glasu kad je riječ o nasilništvu i obračunima takve vrste – dodala je druga.
Djeca su roditeljima prepričala kako su na povratku za Zagreb stali u Rijeci i otišli u Mc Donald’s.

Grupi koja se nalazila izvan restorana prišla su dvojica dječaka koji su, prema njihovoj procjeni, otprilike njihovi vršnjaci. Jedan ih je pitao imaju li cigarete. Nakon što je dobio negativan odgovor, zatražio je “lovu”. Nakon što su mu i novac odbili dati, očito mu je prekipjelo, pa je jednog učenika OŠ Novi Jelkovec udario šakom u glavu. Među prijateljima koji su ga krenuli braniti od napadača, našao se i dječak koji je također dobio šakom u glavu, točnije u vilicu. Prema njihovim riječima, napadačima se ubrzo pridružilo još “pomoćnika”, ali u cijeloj toj makljaži koja je nastala, nisu sigurni koliko ih je bilo.

Policija ih pratila do busa

Učenici koji su vidjeli da je došlo do fizičkog obračuna, otrčali su po pomoć, odnosno po svoje profesorice koje su bile unutar objekta. Profesorice su brzo reagirale i izašle vidjeti što se događa. Tada su se napadači razbježali, ali su jednog, onoga koji je sve i počeo, uspjele zadržati do dolaska policije koju su pozvale na mjesto događaja.

Navodno su policajci na mjestu događaja prokomentirali kako im je dječak koji je tražio “cigarete i lovu” otprije poznat. Na zahtjev profesorice, policija je učenike zbog sigurnosnih razloga otpratili do autobusa.

– Profesorice su ih zamolile da nam ništa mobitelima ne javljaju dok ne stignu u Zagreb. To je potpuno normalna reakcija jer bi u suprotnom nastala panika među roditeljima. No, sumnjali smo da se nešto dogodilo i da nešto nije u redu jer je povratak bio predviđen u 22 sata, a oni su javili da stižu dva sata prije – pričaju roditelji.

Vezano za incident, za komentare smo se obratili Policijskoj upravi primorsko-goranskoj i ravnateljici Osnovne škole Novi Jelkovec, Renati Flajhar. Pozivajući se na Zakon o zaštiti identiteta maloljetnika, dobili smo šture odgovore.

Što je škola poduzela

Glasnogovornica PU primorsko-goranske, Mirjana Kulaš, odgovorila nam je e-mailom, a odgovor prenosimo u cijelosti: “Obavještavamo vas da su policijski službenici nadležne policijske postaje dana 15. rujna 2017. godine 16.45 sati nakon dojave 30-godišnje hrvatske državljanke o mogućem narušavanju javnog reda i mira upućeni na Korzo u Rijeci. Budući da je zakonom propisana tajnost postupka kada su u pitanju maloljetne osobe, nismo u mogućnosti iznositi više detalja.

Međutim, napominjemo kako nitko od zatečenih nije podnio prijavu policiji niti zatražio liječničku pomoć, dok su na zamolbu spomenute, policijski službenici postupili preventivno te zatečene otpratili do parkiranog autobusa.”

Ravnateljica Flajhar također nas je zamolila da joj upit pošaljemo e-mailom, što smo i učinili. Njezin odgovor bio je još “siromašniji”. Nakon 24 sata, šturo je i u tri kratke rečenice odgovorila: “O svemu sam obaviještena. Škola je poduzela sve potrebno. Budući da se radi o maloljetnicima, sve daljnje informacije možete zatražiti od Policijske uprave Rijeka.”

Nakon što smo je upoznali s činjenicom da smo nadležnu Policijsku upravu već kontaktirali i dobili odgovor, kao i da je naša novinarka koja se već godinama bavi tom profesijom upoznata sa zakonima i pravilima struke pa je stoga nismo niti tražili imena učenika, iako su nam neka poznata, ali ih zbog zaštite identiteta nećemo objaviti, kao ni njihove inicijale, zatražili smo da nam preciznije odgovori što je to “potrebno što je škola poduzela”. No, do zaključenja ovoga broja nismo dobili odgovor.

Roditelj mora doći po dijete u slučaju bolesti ili težih povreda određenih pravila

U Ministarstvu znanosti i obrazovanja predočili su nam Pravilnik o izvođenju izleta, ekskurzija i drugih odgojno-obrazovnih aktivnosti izvan škole kojim se propisuju načini, uvjeti, mjere sigurnosti te prava i obveze korisnika i davatelja usluga u aktivnostima vezanim uz izlete, ekskurzije i druge oblike odgojno-obrazovnih aktivnosti, odnosno izvanučioničkoj nastavi u mjestu i izvan mjesta u kojem je smještena osnovna ili srednja škola ili učenički dom.

Pravilnikom je, među ostalim, propisano da je školska ekskurzija oblik izvanučioničke nastave koji obuhvaća višednevno putovanje radi posjeta prirodnim, kulturnim, povijesnim, sportskim i tehničkim središtima koje organizira škola u svrhu ispunjavanja određenih odgojno-obrazovnih ciljeva i zadaća.

Prema Pravilniku su obveze učitelja voditelja, među ostalim, i da “u slučaju utvrđene štete i/ili nasilja od strane učenika za vrijeme trajanja izvanučioničke nastave, o učinjenom odmah obavijestiti roditelje i ravnatelja”. Osim toga, “prava učitelja voditelja u slučaju nasilja su postupiti sukladno propisima poštujući specifične uvjete, u suradnji s učiteljima pratiteljima predložiti pedagoške mjere za učenika koji je na određeni način prekršio odredbe ovoga Pravilnika ili kućnog reda školske ustanove.

Istim Pravilnikom određene su i obveze roditelja. Tako je, osim drugih obveza, navedeno i da su roditelji dužni “prihvatiti obvezu dolaska po svoje dijete u slučaju bolesti ili težih povreda određenih pravila te snositi financijsku odgovornost za štetu za koju je učitelj utvrdio da ju je namjerno počinilo njegovo dijete”.

PODIJELI