PODIJELI

Stravičan slučaj prodaje 14-godišnje djevojčice za šest tisuća eura u okolici Zagreba uskoro će dobiti sudski epilog.

Optužnica protiv njezinih roditelje i bračnog para koji ju je kupio kako bi postala supruga njihovu 17-godišnjem sinu, podignuta je, a uskoro počinje suđenje na zagrebačkom Županijskom sudu. Sve ih se tereti za trgovinu ljudima, a jedino se supruga nesretne djevojke, danas 20-godišnjaka, tereti još i za silovanje djeteta.

Silovanja i robovski rad

Stravična priča počela je krajem ljeta 2014. Prema optužnici, djevojčicu su mimo njezine volje odjenuli u vjenčanicu, bacili joj krpu preko glave i takvu je predali bračnom paru i njihovu sinu. Odveli su je u svoju obiteljsku kuću kod Zagreba u mjesto gdje nikoga nije poznavala i gdje su joj naredili da ode sa svojim 17-godišnjim novopečenim suprugom u sobu i obavi s njim spolni odnos kako bi zapečatili brak. U strahu za život učinila je što su od nje tražili, no molila je supruga da to ipak ne radi. On je, stoji u optužnici, i sam znao da mu je postala ženom pod prisilom.

Njegova obitelji i on zadržali su njezin rodni list i domovnicu, neprestano je bila pod njihovim nadzorom, a svakodnevno su od nje zahtijevali da od jutra do mraka radi različite fizičke poslove – pere, čisti, cijepa drva, pegla, kuha i udovoljava prohtjevima supruga i njegove obitelji. Čak je nisu puštali ni u dane kada se žalila na bolove u jajnicima i leđima zbog čega je dobila terapiju lijekovima. Njezin bi se svekar ljutio kada bi odbijala imati spolne odnose s njezinim sinom i zahtijevao je od njega da je ošamari u svrhu discipliniranja, nakon čega mu se morala podati. Cijelo to vrijeme bila je svjesna da se svojim roditeljima ne može obratiti za pomoć jer su je prodali i pritom joj rekli da se ne vraća kući, da sluša svoju novu obitelj i poštuje dogovoreni brak.

No, u studenome te godine nesretna se djevojčica usprotivila spolnom odnosu sa suprugom, što ga je toliko naljutio da ju je bacio na krevet i silovao. Iduće jutro uspjela je iskoristiti nepažnju ukućana i kroz kuhinjski prozor pobjeći iz kuće.

Preskočila je dvorišnu ogradu i odjurila prema željezničkoj stanici gdje se skrivala čekajući vlak. No, uskoro su se ondje pojavili njezin suprug i njegov mlađi brat. Suprug ju je uhvatio za ruku, ali se uspjela otrgnuti i pobjeći u vlak za Zagreb. Srećom, ondje joj je pomoć pružila jedna putnica iz vlaka, koja je o svemu obavijestila željezničara, a koji je pozvao policiju. Sve navedeno stoji u podignutoj optužnici, među ostalima, i iskaz nesretne djevojčice.

Šamaranja i bacanje u zid

Ona je istražiteljima ispričala da su je svekar i svekrva prvi put vidjeli prije nekoliko godina na nekoj svadbi gdje je bila sa stricem. Članovi njezine obitelji rekli su joj da su je neki ljudi došli vidjeti radi udaje, ali svaki put kad bi oni stigli, ona bi bila u školi, tada je pohađala šesti razred. Od roditelja je, kad su joj na kraju stavili prsten na ruku, čula da su je prodali za šest tisuća eura. U svibnju su se dvoje maloljetnika zaručili i rekli joj da uskoro treba ići u njegovu kuću. Jednog dana po nju je došao suprug, članovi njezine obitelji i drugi.

Plakala je, kako je opisala, osjećajući kao da nije na ovom svijetu. Sestrična joj je odjenula vjenčanicu koju su kupili svekar i svekrva. Nije mogla ništa napraviti niti išta reći svojima jer je takav njihov običaj “i ono što je uradio njezin otac, rade i svi drugi Romi, i oni prodaju svoje maloljetne kćeri”, rekla je istražiteljima. Strpali su se je u automobil i pokrili je bijelom plahtom. U strahu da nije nevina, suprugova je obitelj čak tražila od dva ginekologa potvrde da nije imala seksualnog iskustva, što su oni i potvrdili.

U kući svoje nove obitelji, njezina je svekrva cijele dane ležala i gledala serije, a ona je bila na nogama od pet ujutro do dva u noći radeći. Suprug ju je znao ošamariti, ali često pod utjecajem svog oca, no gurao ju je i udarao u zid kad bi čuo da se svađala s njegovom majkom. Suprug ju je prisiljavao na spolne odnose čak i kada je imala upalu jajnika i trpjela teške bolove, iako ga je molila da prestane. Zbog toga bi je tukao, skidao i silovao.

Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Zagrebačkog lista.

PODIJELI