PODIJELI

Kada upoznaju osobu koja kaže da se bavi softbolom, većina boljih poznavatelja zagrebačkog sporta odmah se želi pohvaliti da je čula za taj sport i uzvrate pitanjem: Kaj igrate u Princu?

Jer, Princ je sinonim za softbol u gradu, neka se ne naljute članice i članovi drugih klubova. Prepoznatljive plavo-žute klupske boje i logotip ostanu u pamćenju onima koji se upoznaju s postojanjem tog kluba.
A članovi Princa će u nedjelju, 24. rujna, proslaviti prve 24 godine kluba, kluba koji je u tom razdoblju putovao od livade u Dugavama, do dva vrhunska igrališta na Jarunu. A kada je počela priča, softbol je bio rijetka pojava u Hrvatskoj.
Softbol je mala verzija bejzbola. Brži je, manji je teren, veća loptica, lakša palica, a bacač se nalazi bliže udaraču nego u bejzbolu. U SAD-u rekreativcima softbol dođe kao u Hrvatskoj mali nogomet. Lakše se okupiti za partiju softbola nego bejzbola.
– Postojao je u Splitu, a u Zagrebu se našlo dvoje ljudi, Amerikanci Cindy i Jeff Warner, koji su 1993. pokrenuli softbol u Dugavama. Klubu se najprije zvao Dugave, a onda je iz sponzorskih razloga dodan Princ – počela je priču Petra Čižmić Pokrajac, tajnica kluba, čija je obitelj više od 20 godina uz klub.
– Moja sestra Maja počela je 1994. godine i najprije je mislila da trenira bejzbol, a ubrzo je tata postao predsjednik kluba. Osigurao je i novac za reprezentaciju koja je otišla u Kanadu na Svjetsko prvenstvo – dodaje Čižmić Pokrajac.

– U Dugavama su dugo trenirali, počeo se raditi i teren iza škole u središtu naselja. Onda su klub preselili na drugi prostor u Dugavama, ali tamo nije bilo dovoljno prostora. Nakon toga je predsjedništvo kluba zatražilo od grada prostor gdje bi mogli napraviti teren i Grad je 2002. dao prostor na jarunskom Otoku mladosti. No, ni ovdje se nismo dugo zadržali. Tamo se još nalaze tragovi igrališta koje je postojalo. Prostor je bio previše poplavan i onda je klub premješten na sadašnji, jugoistočni prostor Jaruna – prisjeća se vrlo aktivna članica kluba.
Natjecao se Princ na brojnim europskim natjecanjima, počele su stizati i medalje i pehari s tih turnira. No, shvatilo se kako za kvalitetan rad kluba treba početi raditi s mladima. Prije 10 godina krenulo se u ozbiljniji posao.

– Pedesetak se djece u klubu trenutačno bavi softbolom, najviše od svih hrvatskih klubova. U seniorskoj konkurenciji Princ ima samo cure, dečki odlaze u druge klubove – rekla je Čižmić Pokrajac..
Princ je jedan od rijetkih sportskih klubova u Hrvatskoj koji radi na nekoliko europskih projekata, pretežno povezanih s poboljšanjem softbola i jednakosti u sportu: IGETS (Inclusion and Gender Equality through Softball), Equality in Sport, Sport Xchange i Volontiram za sport, svi sufinancirani iz programa Europske unije Erasmus+.

– Mi smo među rijetkima, pokušavamo i drugima pokazati da je moguće nešto napraviti. S takvim programima možete mnogo, koristi imaju svi koji u njemu sudjeluju – objašnjava.
Zbog malog broja klubova, velik dio godišnjeg budžeta odlazi na putovanja.
– Oko 75 do 80 posto odlazi na putne troškove, ali ne žalimo kada znamo da smo nešto posebno ostvarili, kao što je bilo ovo ljeto – rekla je Čižmić Pokrajac i nastavila:
– U Italiji, najjačoj europskoj softbol državi, nastupili smo na EMRYT-u, natjecanju za djecu do 13 godina starosti. Na njemu, u gradu Collechiju, nastupaju i nacionalne selekcije. A naši igrači osvojili su drugo mjesto – ponosno je istaknula tajnica kluba.
U Princu imaju veliku želju, a to je da 2019. godine Hrvatska bude domaćin Europskog kadetskog prvenstva. Jer, u klubu raste talentirana generacija koja je zaslužila pune tribine protiv najboljih. A prva prilika za razgovore o kandidaturi bit će u nedjelju od 10 sati na Jarunu.

PODIJELI