PODIJELI

Objavom zaključka gradonačelnika Milana Bandića kojim će Grad Zagreb s Markom Angelijem Radovanijem, nositeljem autorskog prava za bistu narodnog heroja Ivana Lole Ribara, sklopiti ugovor o iskorištavanju autorskog djela za ustupanje originala za izradu odljeva biste koja bi trebala biti vraćen u park na Črnomercu gdje je bila i do 1991., konkretizirana je, kako mnogi kažu, najnovija “antifašistička” inicijativa gradonačelnika kojom kompenzira nedavno (s)micanje maršala Tita s jednog od najljepših zagrebačkih trgova.

‘Antifašistički’ korak

To je (s)maknuće, naravno, bilo provedeno u njegovoj režiji, ali i kao uvjet suradnje s novim partnerima u gradskoj vlasti – Neovisnim za Hrvatsku, strankom Zlatka Hasanbegovića i Brune Esih. No, kako se čini, gradonačelnik Bandić sada radi prve konkretne korake u “uzvraćanju udarca” zagovornicima uvjetovane suradnje i ujedno, kako mnogi kažu, sanira političku štetu “povratkom otpisanih” antifašista na zagrebačke ulice i trgove među kojima je prvi, prema Bandićevu izboru, narodni heroj Ivo Lola Ribar.

Gradonačelnik je to opet odradio na svoj način, ispod radara šire javnosti i na račun Zagrepčana, objavivši taj prvi “antifašistički” korak na službenim stranicama Grada Zagreba u prošlotjednim objavama gradonačelničkih akata.

Konkretno, kako se navodi u gradonačelnikovu zaključku, za ustupanje prava iskorištavanja autorskog djela Marku Angeliju Radovaniju za bistu Ive Lole Ribara isplatit će se naknada u neto iznosu od 25.000 kuna, što u ukupnom bruto iznosu, s neizostavnim doprinosima, porezom i prirezima, iznosi, filigranski precizno, “34.877,23 kn na teret proračuna Grada Zagreba za 2017.”. A za birokrate izdvajamo i stavku iz koje će se “izbiti” novac Zagrepčana za najnovije “forsirano antifašističko nagnuće” gradonačelnika i to, naravno, iz gradskog proračuna: “Program 1001. Redovna djelatnost upravnih tijela, Aktivnost A100001. Osnovna aktivnost, Pozicija 18-3237 Intelektualne i osobne usluge”.

Ostavivši po strani službene “brojke i slova”, iz obrazloženja tog zaključka otkrivaju se i brzina kojom se ostvaruje ta najnovija inicijativa gradonačelnika Bandića. Naime, nakon ničim izazvane najave izrečene početkom ovoga mjeseca kako će “od autora biste (valjda nasljednika, op.a), poznatog kipara Koste Radovanija biti otkupljena prava za izradu identične biste”, do realizacije je prošlo, vjerovali ili ne, manje od tjedan dana.
To je jednostavno otkriti, barem onima koji prate službene odluke gradske vlasti s neizbježnim potpisom zagrebačkoga gradonačelnika.

Povratak sljedbenika

“Nasljednik autora Marko Angeli Radovani dostavio je ponudu u neto iznosu od 25.000 kun za ustupanje Gradu Zagrebu originala biste Ive Lole Ribara radi izrade jednog prvog odljeva. Marko Angeli Radovani dostavio je izjavu od dana 8. 9. 2017. kojom jamči da je isključivi nositelj autorskog prava u pogledu popisa predmeta ovjerenog kod javnog bilježnika od 4. 9. 2017. pod nazivom Predmeti – odljevi portreta u bronci, gipsu, terakoti i glini predani Marku Angeli Radovani u vlasništvo pri podjeli između nasljednika, a među kojim predmetima je i bista Ive Lole Ribara.

Sektor za građenje i održavanje komunalne infrastrukture nalogom od 6. 9. 2017., zatražio je sklapanje ugovora o ustupanju prava na odljev biste Ive Lole Ribara, prema ponudi Marka Angelija Radovanija nasljednika autora”, navodi se u obrazloženju.

Dakle, od najave vraćanja spomenika do realizacije i najave sklapanja ugovora trebalo je manje od deset dana. Pritom, kako zlobnici poručuju, ukupna bruto cijena biste od kojih tridesetak tisuća kuna jedva prikriva pravu cijenu najnovijeg Bandićeva političkog “delanja” i paradoksalni obrat – u najnovijem političkom igrokazu najprije je Tita deložirao iz Zagreba, a sada ubrzano vraća njegove sljedbenike.

Kako cinici poručuju, takav igrokaz u kojem se obavi zamjena Maršala za, zasad, samo jednog njegova sljedbenika ne bi odradili ni tragikomični simpatizeri Staljina nakon njegova razlaska s Titom nakon rezolucije Informbiroa. No, to nije jedini tragikomičan obrat u ovoj situaciji jer gradonačelnik je, ponovno ističemo, opet “briljirao” objašnjavajući motive vraćanja spomenika Ivi Loli Ribaru, uništenom kao što su 90-ih bile uništene tisuće partizanskih spomenika diljem Hrvatske.

Tko je ubio Ivu Lolu

“Ne možemo mu vratiti glavu, ali možemo otkupiti prava da bude kakav je bio. U Beogradu ima Ulica Ive Lole Ribara, a mi u Zagrebu trgamo glavu narodnom heroju”, rekao je Bandić, a prema izvještajima, i dodao da su “Lolu ubili četnici”.

Naravno, to je ipak dubiozno povijesno otkriće zagrebačkog gradonačelnika i, usput rečeno, politologa Milana Bandića jer Ivo Lola Ribar ipak je poginuo od bombe izbačene iz njemačkog zrakoplova, a u tom događaju od četnika nije bilo ni traga.
Kako mnogi ističu, upravo se u neznanju često krije povijesni revizionizam, a kako mnogi ocjenjuju, gradonačelnik Bandić u svojoj se najnovijojoj inicijativi i svojevrsnom zagrebačkom “povratku otpisanih” ponaša kao Prle u istoimenoj seriji. Brzo i površno.

PODIJELI