PODIJELI

Vlada je u svibnju u saborsku proceduru poslala novi prijedlog Zakona o zaštiti životinja koji je uzburkao medije u pozitivnom smislu.

Naime, zakonom će, napokon nakon deset godina, biti regulirana zabrana usmrćivanja napuštenih životinja. Nakon što je u siječnju ove godine prošao prijedlog zakona Ministarstva poljoprivrede koji regulira zabranu uzgajanja životinja zbog krzna, javnost je očekivala kako će i tzv. no kill zakon dobiti konačno zeleno svijetlo.

Zasad samo 6 no kill

No, i dalje se čeka. Ne postoji vremenska procedura u kojoj Hrvatski sabor treba donijeti odluku i usvojiti prijedlog izmjene Zakona o zaštiti životinja. On će stupiti na snagu nakon objave u Narodnim novinama, a u završnim odredbama zakona mora stajati u kojem roku nakon objave stupa na snagu. S druge strane, može se dogoditi da takav zakon i ne bude izglasan ako se ocijeni da ga treba izmijeniti, dopuniti ili slično. Do tada, svima je već jasno, eutanazija napuštenih životinja i dalje će biti legalna i aktivna.

VELIKA GORICA: ‘No kill’ sklonište za napuštene životinje počelo s radom

Naime, svaka jedinica lokalne samouprave treba imati organizirano skupljanje i zbrinjavanje napuštenih životinja te ima na opciju usmrtiti životinju 60 dana nakon dolaska. U Hrvatskoj se nalazi samo šest no kill skloništa, a novim zakonom sva skloništa trebala bi postati takva. Hrvatska ima 21 sklonište za napuštene životinje, a tu je i nekoliko udruga koje organiziraju smještaj kod takozvanih ”teta čuvalica” koje pruže privremeni dom ljubimcu te se brinu za njega dok se ne nađe potencijalni udomitelj.

Sva skloništa bore se s istim problemom – prevelikim brojem pasa na premalo prostora. Dumovec, jedno od najvećih skloništa za nezbrinute životinje grada Zagreba, samo je u 2016. udomio više od 700 pasa.

Nova skloništa

S obzirom na to da je riječ o no kill zakonu, novi prijedlog trebao bi omogućiti i gradnju novih skloništa kako bi se smanjila prenatrpanost u glavnima. Najveći problem su psi iz romskih naselja. Smatra se da je više od 2000 neželjenih pasa o kojima se nitko ne brine upravo tamo. I udruge i azili pokušavaju pomoći kada je u pitanju spomenuti problem jer psi koji od tamo dođu najčešće su istraumatizirani, bolesni i otpala im je dlaka.
Ipak, s vremenom sve se više čini kako je i problem pasa u romskim naseljima, problem koji je znatno veći od jedne udruge ili grupe ljudi koja to radi isključivo iz dobre volje.
No, idemo pričekati da no kill zakon bude usvojen, ako se to ikad dogodi.

PODIJELI