PODIJELI

Centar za gospodarenjem otpadom nije u planovima države, rečeno je predstavnicima Zagrebačke županije u Ministrstvu zaštite okoliša još u kolovozu, rekao je u petak županijski pročelnik Nenad Babić na akatualcu Zagrebačke županije na trećoj sjednici Županijske skupštine.

Dodao je da je plan gospodarenja optadom, jednim od ključnih problema kako Grada Zagreba tako i županije, konačno donešen, ali je pod upitnikom lokacija, kao i financiranje projekta Centra za gospodarenjem otpadom Zagreb, čiji su nositelj Grad i županija na lokalciji u Ivaniću.

Županijske zastupnike je zanimalo zašto školska sportska dvorana u Velikoj Gorici, deset godina nakon sanacije, prokišnjava na dva mjesta? Župan Stjepan Kožić je odgovorio da će odgovori u županiji učiniti sve kako bi se utvrdilo zašto dvorana prokišnjava nakon deset godina, jer je njezina prethodba sanacija koštala 2 do 3 miliijuna kuna.

Kako se čulo, županijska bolnica Naftalana u Ivaniću se i dalje gradi, završena je druga faza, a cijela bi trebala biti gotova do sredine 2019. godine.

Zagrebačka županija je ove godine udvostručila sredstva za poticanje poduzetnika u županiji. Prije je to bilo 3,5 milijuna kuna, a osim što sad poduzetnici imaju pravo i na žalbu, kao se čulo, projekt je obuhvatio 95 posto prijavljenih poduzetnika na natječaj.

Županija će i dalje stipendirati učenike i studente sa područja županije, njih 163, a raspisan je natječaj i za 50 novih, 30 učenika i 20 studenata, koj traje do 13. listopada. Tako će učenici dobivati mjesečno 500 kuna idućih godinu dana, a studenti tisuću kuna.

S druge strane, županijske i lokalne ceste, kako se čulo, nisu u dobrom stanju jer nije lako sa kreditom od 50 milijuna kuna, održavati čak 1300 lokalnih prometnica u županiji, jer je ovaj kredit dovoljan za samo 150 do 200 kilometara županijskih prometnica. Skupština je prhvatila i rebalans proračuna županije kojim se povećavaju sredstva za poduzetnike, udruge, vatrogasce, ceste i ruralni razvoj.

PODIJELI