PODIJELI

Hoće li i kada Sljemenska žičara konačno ugledati svjetlo dana, nakon posljednje vožnje 2007. i što se događa s Imunološkim zavodom Zagreb, bile su dvije glavne točke aktualca gradskih zastupnika upućenih gradonačelniku Milanu Bandiću na trećoj sjednici Gradske skupštine Grada Zagreba, gdje su se četiri sata lomila koplja i o Prijedlogu razvojne strategije Grada Zagreba do 2020. godine.

Gradonačelnik Bandić rekao je da je prostorni plan za žičaru na Sljemenu, koja bi trebala biti gotova 31. prosinca 2018., morao biti donesen, a sve ostalo je bilo na resornom ministarstvu.
Dodao je da će nova sljemenska žičara u konačnici stajati 220 milijuna kuna, a dosad je izabran izvođač radova, za što je namijenjeno 120 milijuna kuna, natječaj za projektiranje je u tijeku te će se dio kraja godine ishoditi sve potrebe dozvole. To će, kaže, ostati zapisano u povijesti Zagreba.

Pitanje o žičari i podugačku kronologiju njezine neizgradnje postavio je Matej Mišić iz SDP-a, a pitanje o Imunološkom Nenad Matić iz Zelene liste.

Turistički vodič

Bandić je rekao da je od Imunološkog zavoda ostalo samo ime. Grad Zagreb zauzima se za cjelovito rješenje Imunološkog jer je samo tako moguće sačuvati njegovu proizvodnju i radna mjesta. Osnovali smo Povjerenstvo za Imunološki zavod skupa s Vladom i nitko sretniji od mene da se stvari konačnu pokrenu s mrtve točke, istaknuo je u svom stilu Bandić.

Gradske zastupnike zanimalo je što će biti s ugostiteljima i obrtnicima u Kranjčevićevoj ulici, koji su zbog obnove ulice, dva mjeseca, imali smanjen promet. Gradonačelnik je rekao da će biti obeštećeni na osnovu prometa u knjigama ove u odnosu na prošlu godinu.

Tomislav Tomašević iz koalicije Za Zagreb pitao je gradonačelnika, nakon njegove izjave u TV emisiji “Nedjeljom u dva”, kako to da jedan gradonačelnik ima veći legitimitet od 51 gradskog zastupnika u Gradskoj skupštini, iako su svi direktno birani na lokalnim izborima. No, zbog promjene zakona, ako padne gradski proračun, odnosno ne bude izglasan novi, na nove izbore ide se samo za Gradsku skupštinu, a ne i za gradonačelnika. To je omča oko vrata Gradske skupštine, smatra Tomašević.

Bandić je opet izašao za govornicu i ustvrdio da je u klupama Starogradske vijećnice od 1993. godine, kad je Skupština birala gradonačelnika Zagreba, a jednom kad više ne bude gradonačelnik, može, kako je rekao, biti i ‘turistički vodič’.

Zatim su skupštinari krenuli na opsežan dnevni red s 26 točaka. Donijeli su odluku da se u njega uvrsti prijedlog zaključka o podizanju spomenika dragovoljcu Domovinskog rata, heroju HOS-a Žarku Manjakasu Crnevkapi, na prijedlog gradonačelnika, koji je skinuo odluku o gradnji sportskog centra na Savici.

Predsjednik Gradske skupštine Andrija Mikulić rekao je da HDZ nije protiv gradnje na Sveticama, ali ne na uštrb drugih sportova. Stoga ću u idućih deset dana sazvati tamošnje klubove, predstavnike HNS-a i Grada da vide o čemu je zapravo riječ jer je projekt smanjivan, a nisu im poznati svi detalji. Gradski zastupnici, a bilo bi dobro da imamo konsenzus o tome pitanju, istaknuo je, ne mogu niti smiju podići ruku za nešto, iako je zakonski tamo sve čisto, za što nemaju odovarajući uvid u stanje stvari.

Građevinska strategija

Zatim su gradski zastupnici potrošili više od četiri sata na raspravu o strategiji razvoja grada u iduće tri godine. Prijedlog je zdušno branila nova pročelnica Gradskog ureda za prostorno planiranje i razvoj grada Sanja Jerković, a oporbeni zastupnici (Švaljek, Mrak-Taritaš, Ostojić, Brumić…) tvrdili su da to nije razvojna strategija, već skup starih želja koje se već 15 godina pojavljuju u različitim oblicima za izborne potrebe.

Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Zagrebačkog lista.

PODIJELI