PODIJELI

Uzbudljivu priču o životu ruske carice Katarine Velike, jedne od najznačajnijih žena europske povijesti 18. stoljeća, gledatelji će na malim ekranima moći pratiti na Drugom programu HRT-a u kostimiranoj seriji “Katarina Velika” čija će premijerna epizoda biti emitirana u nedjelju, 1. listopada, u 20.05 sati.

Priča je to o kćeri osiromašenog pruskog kneza, mladoj Sophie Augusti Frederike von Anhalt-Zerbst koju roditelji odluče poslati u Rusiju, gdje je ruska carica Elizabeta tražila nevjestu za svog nećaka, prijestolonasljednika Petra III. Sophie se pokazala vrlo oštroumnom i uglađenom i bila je spremna na sve kako bi šarmirala svog potencijalnog supruga. Tako je s nevjerojatnim žarom i lakoćom naučila ruski jezik, prigrlila rusku kulturu te se obratila na pravoslavlje, prihvativši novo ime – Katarina. Premda je neki moćnici nisu željeli u carskoj obitelji, čineći baš sve da je u tome onemoguće, ona je ipak postala Petrova supruga.

Ili ću vladati, ili ću stradati

Međutim, otkrivši kako njega žene baš previše i ne zanimaju, Katarinina djevojačka nevinost i maštanja o kraljevskoj ljubavi ubrzo nakon vjenčanja rasplinuli su se pa se ta usamljena ljepotica pretvara u hladnu i neslomljivu ženu punu bijesa koja se prepušta razvratnom životu.

Brak otpočetka nije funkcionirao i u prvih sedam godina nije ni bio konzumiran, a par je cijelo to vrijeme bio bez djece. Ubrzo je Katarina zatrudnjela. Njezin prilično boležljiv i emocionalno nestabilan suprug stoga je posumnjao u očinstvo njihova prvog sina i čim je postao car, zaprijetio joj razvodom ili samostanom.

Pod geslom „Ili ću vladati, ili ću stradati“, kako je zapisala u svom dnevniku, Katarina je vojnim pučem svrgnula s trona supruga koji je odmah preminuo, a ona tako postala osma ruska carica. U desetljećima koja su uslijedila Katarina će osvajati mnoga srca, okupiti cijelu vojsku ljubavnika, održavati veze s istaknutim europskim misliocima, ali i gušiti pobune te znatno unaprijediti Rusiju kojom je vladala čak 34 godine.

To razdoblje povjesničari nazivaju zlatnim dobom Ruskog Carstva jer Katarina Velika provela je mnoge reforme, potaknula razvoj industrije, brodogradnje te se s velikom pozornošću posvetila napretku školstva i zdravstva.

Jednako, ako ne i više, bio je zanimljiv njezin privatni život, ponajviše njezini nezasitni seksualni apetiti. Navodno je paralelno održavala čak nekoliko ljubavnih veza. Premda su povjesničari zabilježili ukupno 32 njezina ljubavnika, šuškalo se da bi ih se moglo izbrojati na stotine, a legenda kaže i kako je svoje ljubavnike carica bogato darivala.

Pazili na svaki detalj

Seriju „Katarina Velika“ potpisuje provjereni redateljski dvojac Aleksandar Baranov i Ramil Sabitov, a snimljena je u iznimnoj produkciji Ruske državne televizijske i radijske kompanije. Kako bi scene bile što autentičnije, glumci su morali besprijekorno naučiti ili uvježbati mnoge vještine poput dvorskih plesova, mačevanja, muziciranja. Redatelji su pazili na svaki detalj pa su uloge stranaca dodijeljene inozemnim glumcima. Tako, primjerice, francuskog veleposlanika Chetardyja igra francuski glumac Patrick Rollin, a Katarininu majku Johannu glumi njemačka glumica Isobel Schosnig.

Producentska ekipa namučila se dok nije pronašla glumicu koja će utjeloviti caričin lik. Nakon dugotrajne potrage, dobila ju je jedna od trenutačno vodećih glumica ruske kinematografije, Marina Aleksandrova.

– Katarina koju igram je snažna i ambiciozna, dok istodobno žudi za ljubavlju. Upravo to je i moja vizija te iznimne žene – kaže glumica koja je o toj ulozi maštala još od djetinjstva. Naime, često je kao djevojčica posjećivala oca koji je kao časnik radio u zgradi vojne akademije u St. Petersburgu, u kojoj je svojedobno bila smještena Katarinina pukovnija.

U očevoj sobi nalazilo se i jedno veliko staro ogledalo iz caričina vremena u kojemu je malena Marina često promatrala svoj odraz, zamišljajući se kao slavna carica. Ta joj se želja konačno i ispunila!

Željka Vuković

PODIJELI