PODIJELI

Nakon što je internetski svijet dobio web stranicu i aplikaciju za roditelje s djecom koja boluju od dijabetesa, odnedavno je bogatiji za još jednu korisnu stranicu.

Naime, studenti Logopedije s Edukacijskog-rehabilitacijskog fakulteta odlučili su sve savjete sažeti na logoped.hr.

– Ovaj portal osmišljen je i namijenjen u prvome redu roditeljima koji na jednome mjestu mogu pronaći sve informacije o određenim teškoćama i poremećajima koje djeca mogu imati, a vezani su uz govor, jezik i komunikaciju – objasnio je jedan od osnivača, Velikogoričan Mario Dilberović.

Osim roditeljima, portal je namijenjen učiteljima i odgajateljima koji na jednome mjestu mogu pronaći razna iskustva i materijale drugih suradnika koji su se već našli u sličnim situacijama.

– Kad krenemo od škole i disleksije, postoji određeni prored i font koji je dobar za djecu s tim problemom. Neki učitelji to znaju, neki ne, ali s obzirom na to da je sve više djece s disleksijom uključeno u redovni program, dobro je pronaći još nečija iskustva – ističe Dilberović.

Raznolika iskustva

Ideja je došla još prije nekoliko godina. – Svaki student logopedije već na trećoj godini našeg fakulteta svjestan je koliko roditelji njega kao studenta traže razne informacije. Već smo tada osjećali da je nešto kao ovaj projekt potrebno. Nismo imali generalni koncept ni vremena, ali na zadnjoj godini nas se desetak odlučilo upustiti u ovu avanturu – rekao je Dilberović.

Naime, svih 10 studenata u međuvremenu su postali magistri logopedije, samim time i adekvatni za pisanje raznih članaka i davanje savjeta, no u svom timu logoped.hr-a, imaju profesore mentore te nekoliko studenata koji su završili tri godine fakulteta, odnosno prvostupnike logopedije te razne druge suradnike. Naime, za logoped.hr piše i jedna majka čije dijete ima poremećaj iz spektra autizama, majka djeteta s disleksijom, doktorica, kao i razni stručnjaci koji rade s djecom.

Roditelji na portalu imaju mogućnosti i „pitati logopeda“, odnosno mogu odgovore na stvari koje ih zanimaju dobiti u znatno kraćem roku, nego što bi im trebalo da pronađu i dobiju termin kod logopeda. – Najčešće ih zanima upravo kako doći do logopeda i kada je određena teškoća normalna, a kada prelazi u problem – objasnio je Dilberović.

Ne žele ‘gasiti požar’

Iako je činjenica da se teškoće kod djece danas ranije prepoznaje, Dilberović ističe kako svi sustavi funkcioniraju na način „gašenja požara“, a poanta portala ipak naginje na onu „bolje spriječiti, nego liječiti“. Na portalu se trenutačno rade razne liste koje bi kategorizirale sve teškoće koje djeca potencijalno mogu imati, tako da roditelji na jednome mjestu mogu vidjeti ima li razloga za brigu ili ne.

– Ono što je važno naglasiti je da se svako dijete razvija različito i postoje neke granice kada je nešto normalno u razvoju i kada to postaje patologija. Taj se razvoj može oduljiti i godinu-dvije. Postoje djeca koja do treće godine ne progovore, a kada progovore, razvoj teče normalno. Oni jednostavno kasno procvjetaju. Najčešće, to je svojevrstan alarm i dobro je obratiti se stručnjaku, a stručnjak je tu da procijeni što dalje – objasnio je te istaknuo kako je danas teško dobiti termin kod logopeda za dijagnostiku i procjenu situacije te da putem portala pokušavaju dati roditeljima smjernice kako nešto provjeriti pa, ako procijene da nešto prelazi u patologiju, obratit će se stručnjaku.

Korisno i stručnjacima

No, portal je namijenjen i raznim stručnjacima koji rade s djecom, kao što su učitelji, profesori i odgajatelji. S obzirom na sve veću i jaču inkluziju djece s teškoćama u govoru, jeziku i pismu, u redovni školski program, na portalu se mogu pronaći i razni savjeti za rad s njima, kao i brojne kreativne radionice kao što su ‘Danini recepti za kreativno učenje’.

– Ona piše za svoje kolege, kako im dati ideje i materijale. Nije ideja nekome soliti pamet, nego jednostavno dati ideju, jer se s vremenom svi zasite i ništa novo ne pada na pamet. Nije loše od nekoga, tko je nešto probao i napravio, saznati nove stvari – kaže Dilberović.

Generalni je cilj ipak uključiti sve koji se susreću s navedenim problemima u diskusije i dijeljenje iskustava kako bi se cijeli proces roditeljima i ostalima ipak mogao znatno olakšati.

PODIJELI