PODIJELI

Zagreb će u dogledno vrijeme dobiti Kuću stripa. Inicijativu za ostvarivanje toga projekta potaknuo je Mladen Novaković, tajnik Strip Foruma, udruge prijatelja stripa, a gradonačelnik Grada Zagreba, gospodin Milan Bandić tu je ideju oduševljeno prihvatio.

Kuća stripa funkcionirat će kao i Kuća arhitekture, stvaranje koje je inicirao i realizirao uz pomoć Grada Zagreba arh. Andrija Rusan, a u okviru koje se svake godine održavaju i Dani Orisa, međunarodna konferencija arhitekata i dizajnera, što ove godine počinje 14. listopada u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskoga.

Kako Strip Forum posjeduje veliki fundus strip baštine Hrvatske, koja je cijenjena i u međunarodnim krugovima te posuđivana za značajne izložbe stripa diljem Europe, to se već davno ukazivala potreba za osnivanjem „doma“ za taj dio hrvatske kulturne i umjetničke baštine kojoj je muzejska vrata prva otvorila Galerija Klovićevi dvori izložbama Milana Trenca 2005. i Andrije Maurovića 2007. godine, tada inicijativom Darka Glavana (poginuo 2009.) koji je s Mladenom Novakovićem počeo razvijati ideju o mogućoj Kući stripa.

Deset godina nakon Maurovićeve izložbe u Klovićevim dvorima tu je ideju Mladen Novaković prezentirao gradonačelniku Milanu Bandiću koji je odmah oformio tim koji će raditi na ostvarivanju tog značajnoga projekta hrvatske kulture.

PODIJELI