PODIJELI

Još od travnja vode se velike borbe građana Donje Lomnice protiv asfaltne baze koja se, nakon sedam godina, ponovno počela raditi.

No, za razliku od prošlog puta, kada je za njezino stopiranje, ili barem odgodu, bilo dovoljno nekoliko stotina potpisa građana, ovaj put ni oko 7000 glasova nije bilo dovoljno.

Bez prava glasa

Da stvar bude gora, najavljeni prosvjed koji se trebao održati ovaj vikend na Tržnom centru u Velikoj Gorici, prisilno je odgođen povlačenjem suglasnosti vlasnika centra – Željka Žužića. Pa, iako je to njegovo pravo povući svoju suglasnost, Lomničanima je još jednom uskraćeno pravo glasa, a ovaj put i prosvjeda.
Već je 2013. gradonačelnik Barišić bio pod istragama USKOK-a i DORH-a zbog pogodovanja tom velikogoričkom poduzetniku u rekonstrukciji istog Tržnog centra na kojemu je prosvjed isprva bio dopušten. Uz Barišića, ispitana je bila i pročelnica za graditeljstvo Zdenka Cvahte, čiji je ured izdao Strabagu građevinsku dozvolu.

Veliku hajku prošli je tjedan izazvala RTL-ova „Potraga“ koja je upozorila na to kako je gradonačelnik Barišić Strabagu 2016. potpisao odobrenje za građevinskom dozvolom, a u predizborno vrijeme, kada su Lomničani počeli s prvim prosvjedima, obećao kako će gradnja – biti obustavljena.

Priča o gradnji počinje 2004. kada je osam obitelji svoje parcele prodalo Strabagu. Za gradonačelnika Barišića to je dovoljan broj građana koji su time dali svoj pristanak na gradnju te tvrdi kako se prosvjed zapravo bazira na „nekolicini nezadovoljnika“. A ta „nekolicina“ od otprlike 7000 građana Donje Lomnice i okolice poziva se na Aarhušku konvenciju kojom su svi građani imaju pravo na život u čistim okolišu te pravo na pristup informacijama, kao i pravo za sudjelovanje u odlučivanju. Kako stvari stoje, svoju priliku Lomničani nisu dobili. – Gradonačelnik je još 2010. promjenom prostornog plana bezbolno mogao zaustaviti gradnju asfaltne baze, baš kao što su to napravili u MO-u Lukavec. Mogao je to učiniti i poslije, no umjesto zdravlja i života mještana Donje Lomnice, okolnih mjesta i cijelog Turopolja te volje svojih birača, on je odabrao suradnju sa stranim investitorom – objasnio je Michael Stepanić, stanovnik Donje Lomnice.

Kancerogeni aspekt

U svibnju je gradonačelnik Ministarstvu zaštite okoliša i energetike poslao poziv na sastanak vezan za obilaženje jednog „od najuređenijih odlagališta otpada u Republici Hrvatskoj“, dok se tek na kraju poziva spominje razgovor na temu asfaltne baze. Podsjećamo, poziv je poslan mjesec dana nakon što su počele žestoke rasprave među mještanima Donje Lomnice koje su rezultirale prosvjedom i, na kraju, prikupljanjem potpisa za ukidanje.

Gradonačelnik se ovog tjedna sastao s ministrom zaštite okoliša Tomislavom Čorićem, vezano uz mogućnosti revizije Studije o okolišu koju brojni mještani, kao i stručnjaci, smatraju loše izvedenom jer ne obuhvaća problem kancerogenih tvari koje bi se ispuštale.

– Asfaltna baza, pogotovo, asfaltna baza 160-satnog kapaciteta, gdje vi grijete bitumen, nužno ispušta kancerogene supstance, i tu prestaje bilo kakva eventualnost, tu počinje matematika, ako je to netko spreman napraviti ljudima pod prozorima deset metara do prvih prozora, onda tu prestaje svaka rasprava. Ja vas pitam, kako je moguća sramota koja se zove Studija o utjecaju na okoliš gdje taj element uopće nije spomenut. Momenat isparavanja iz asfaltne baze koji vi ne možete izbjeći, nikada i nikako – objasnio je za RTL prof. dr. sc. Stanko Uršić, umirovljeni fizikalni kemičar.

S ‘figom iza leđa

Obećanja su, kao i u slučaju mosta u raspadnom stanju u Kučama, očito samo „ludom radovanja“ jer je na sjednici Mjesnog odbora Kuče na kojoj je, među ostalim kandidatima za gradonačelnika, bio i Krešimir Ačkar, pomoćnik gradonačelnika Barišića, koji je istaknuo kako će se Grad suprotstaviti gradnji asfaltne baze i gradnju neće dopustiti. U travnju je i gradonačelnik Barišić sazvao sastanak s predstavnicima Mjesnog odbora Donje Lomnice, a prva točka zaključka je: Grad će pokušati zaustaviti započete radove do okončanja cjelokupnog postupka.

Od predstavnika inicijative STOP asfaltnoj bazi saznajemo da će se prosvjed održati. Trenutačno traje proces prijavljivanja novog mjesta okupljanja te novog datuma.

PODIJELI