PODIJELI

Neuspjeh seniorske reprezentacije u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo u trenutku kada su hrvatski igrači sve cjenjeniji na europskoj sceni, maćehinski odnos Hrvatskog nogometnog saveza prema futsalu i drugi problemi, ne ometaju Upravu i članove Futsal Dinama da sve kvalitetnije rade za dobrobit kluba, ali i sporta.

Matija Đulvat je predsjednik kluba koji funkcionira na osnovama toliko neshvatljivim upravama većine klubova u hrvatskom društvu. Klub osnovan 2012. godine vode navijači, bez birokratsko-pravnih smicalica, ukorijenjenih u Hrvatskoj.
– Svake smo godine sve ambiciozniji, više organizacijski, nego rezultatski. Prebrzo rastemo kao klub, tako da ekipa i rezultati nisu uvijek primarni. Postali smo nekako važniji društveno nego sportski – napominje Đulvat, koji je iznimno zadovoljan što su uoči ove sezone javilo mnogo više volontera voljni pomoći u radu kluba, nego što je to bilo prijašnjih sezona.

U klubu su svjesni da će teško opstati, organizacijski i natjecateljski, bez mladih snaga, te su pokrenute škole futsala u Zagrebu, Zaprešiću, Samoboru i Ivanić-Gradu.
– Interes je velik, ali kao i ostali klubovi, imamo problem s terminima dvorana. Osim toga, za veći broj djece bit će potrebno i više trenera, a mi trenutačno nemamo niti jednog trenera na gradskoj plaći. Futsal u Hrvatskoj postoji 27 godina, ali još niti jedan trener nije financiran gradskim novcem, za razliku od velikog nogometa – napominje Đulvat.

Odlazak Hrvoja Penave na posudbu u malteški Luxol St. Andrews uzburkao je strasti. Mnogi su se pitali zašto se klub olako rješava važnog igrača. Trebalo je vremena da se shvati odluka Uprave kluba:
– Imamo jednog igračkog profesionalca, drugi radi u klubu, a ostali su stipendisti, i kada se pruži prilika da netko zaradi u mjesec dana kao cijelu godinu kod nas, smatram da je korektno s naše strane da ih pustimo. Penavi se dogodilo da su ga Maltežani htjeli zadržati do kraja polusezone. Nismo ga htjeli pustiti tako dugo, ali čovjek je ostao bez posla, od svibnja ima ženu i dijete, a sa stipendijskim ugovorom od 1700 kuna kod nas ne može prehraniti obitelj.

Đulvat je zadovoljan ekipom za ovu sezonu.
– Sastavili smo je kako smo htjeli. Imamo dvije dobre četvorke, njima dodali najbolje mlade igrače, spojili ih prvoj ekipi i imat će priliku za dokazivanje u prvom dijelu sezone. Dobili smo na brzini i nadamo se da ćemo dobiti i na kompaktnosti. Nedostajat će možda iskustva, ali vjerujem da će ga se dovoljno skupiti u prvom dijelu sezone, kako bi u drugom dijelu bili pravi. Tu je trener Mićo Martić koji će sigurno to posložiti kako treba – govori trener te napominje da je sezoni svakako prvi favorit Split Tommy, s kojim otvaraju prvenstvo u subotu u Domu sportova u 20 sati.

– Momčad koja je prepuna hrvatskih i slovenskih reprezentativaca sigurno da ima najveće izglede za naslov – kaže Đulvat koji, kao drugi prvoligaši, čeka odluku Izvršnog odbora HNS-a o doigravanju, hoće li biti uključeno šest (kao prošle sezone) klubova, što traže prvoligaši, ili četiri kako je ranije odlučio HNS.

Futsal Dinamo poznat je po brojnim humanitarnim i drugim akcijama, a tako će biti i ove sezone. Nedavno su se vratili iz Slavonije gdje su odigrali dvije humanitarne utakmice, krajem godine ili početkom sljedeće organizirat će humanitarnu akciju u Zagrebu, pokreću svoju ligu za mlađe kategorije, a tu su pub kvizovi.
– Organiziramo pub kvizove o povijesti Dinama. Uvijek se skupi dvadesetak ekipa od tri do pet članova i pokušavamo ih održavati jednom mjesečno, uvijek u drugom kvartu. Obnavlja se ljubav prema povijesti kluba, a mladima približimo što je Dinamo. Takav je bio slučaj s Kujtimom Shalom nedavno na Šalati. Kada su došli na završnicu Trofeja Dinama i oproštaj Antonija Franje, mladi su shvatili kakva je to ljubav prema Dinamu.