PODIJELI

U Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski, dan uoči velikog svečanog koncerta i recitala, održana je konferencija za novinare na kojoj su se predstavnicima sedme sile obratili slavni američki glumac John Malkovich i hrvatski hornist Radovan Vlatković.

Iako je u svijetu ozbiljne glazbe Vlatković također svjetska mega zvijezda, pomnja novinara i fotoreportera bila je ponajviše fokusirana na holivudsku zvijezdu… Ovaj će koncert biti prvi ovosezonski u ciklusu Lisinski subotom.

– I ovim koncertom Lisinski još jedno pokazuje da može – preko duge, rekao je Dražen Siriščević, ravnatelj Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog, podsjetivši na slogan ciklusa (“Lisinski preko duge”). Goste je pozdravila i zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević.

Hornist Radovan Vlatković, kojeg smo imali čast intervjuirati za najnoviji broj Zagrebačkog lista, uz blistavu je glazbenu karijeru i predavač na Mozartemu u Salzburgu i član londonske Kraljevske akademije za glazbu. Podsjetio je na rad na djelima iz desetogodišnjeg ciklusa djela za rog u suradnji s HRT-om, koji će uskoro rezultirati i snimanjem trostrukog CD-a. Dio ciklusa su i djela koje će izvesti u subotu. Tom će prigodom u suradnji s Varaždinskim komornim orkestrom izvesti “Concertino za rog, čelestu, gudače i udaraljke” Bruna Bjelinskoga, te Mozartov “Koncert za rog i orkestar u Es-duru” .

Marin Vajdić

John Malkovich koji je prvi put u Zagrebu, ali je više puta bio u Hrvatskoj, podsjetio se svojih nastupa s violinistom Julianom Rachlinom na Dubrovačkim ljetnim igrama. Na ovom će koncertu biti pripovjedač ključnog mjesta iz romana argentinskog književnika Ernesta Sabata “O junacima i grobovima”, taj se najdomljiviji dio zove “Izvještaj o slijepima”. Pripovijedanje ulomaka će se prožimati s izvedbom Scnittkeova “Koncerta za glasovir i gudače” u izvedbi pijanistice Anastasye Terenkove.

Sa ovim je recitalom, dodao je Malkovich, nastupao u Seulu, Londonu, Berlinu, Helsinkiju, Los Angelesu… Podsjetio je i kako je Sabato po struci astrofizičar, a sam je proživio istragu argentinskih vlasti u vrijeme totalitarnog poretka i brojnih nestalih u toj zemlji. Naglasio je snažnu metaforičnost Sabatova romana i paranoidne elemente te proze.

Malkovich je ponovio da nije profesionalni glazbenik, ali zna svirati trubu i gitaru. Na upitu o svom porijeklu, podsjetio je da i sam nema točnih informacija, je li baš iz današnje Hrvatske, BiH ili čak Crne Gore, jer i u obitelji ima raznih informacija. Podsjetio je da ni njegov otac nije u svemu vjerovao svojem ocu, djedu slavnoga glumca.

Marin Vajdić

Na presici se javio i prezimenjak, gospodin Damir Malković iz Izraela, rekavši da misli kako su u rodu. John Malkovich, čiji je nastup bio bez garda zvijezde, izrazio je svoje zadovoljstvo nastupom u ovakvom projektu i uz ovako velike umjetnike.

PODIJELI