PODIJELI

Na samom “mjestu radnje”, u prostorijama Croatia Recordsa održana je promocija knjige izdane u povodu 70 godina postojanja najveće diskografske kuće u Hrvatskoj i u regiji, koja je počela svoj rad kao Jugoton, a u Dubravi tvornica radi punom parom na radost poklonika svih vrsta glazbe od 1963. godine.

Jasno, riječ je o ultimativnoj knjizi Siniše Škarice “Tvornica glazbe/Priče iz Dubrave” s podnaslovom “Bilješke za biografiju ili Various Artists, knjiga prva 1947-1969”, koja već mjesecima ima dobar odjek i među svim ljubiteljima glazbe, i pop, i rock, i šlagerske.

Želimir Babogredac, predsjednik Uprave Croatia Recordsa izrazivši zadovoljstvo zbog ostvarivanja ovog izdavačkog poduhvata najavio je da će knjiga uskoro imati i drugo izdanje, a bit će predstavljena i na sajmu knjige u Beogradu 27. listopada.
Sanja Bachrach Krištofić, suurednica i dizajnerica knjige, istaknula je da se u ovom knjizi, koja je važan abecedarij hrvatske glazbe ostvarila sretna simbioza tekstualnog, grafičkog i glazbenog materijala, uz 1000 kartica i 500 fotografija.

Glazbeni kritičar Aleksandar Dragaš kazao je kako bi zasigurno s 13, 14 godina, kada je dolazio u Jugoton 1980., vjerojatno pao u nesvijest da mu je tada netko rekao da će u ovoj kući jednom biti i urednik izdanja, Za Škaričinu je knjigu rekao da je ne samo povijest Jugotona/CR već oslikava i povijest pop glazbe na ovim prostorima. Hrvatska kultura, dodao je, mora sagledati kako je pop glazba jedan od stupova hrvatske kulture, kao što su to primjerice Beatlesi u Britaniji.

Književnik i književni kritičar Željko Ivanjek podsjetio je kolika je šteta što Hrvatska još nema muzej pop kulture, ali to na neki način nadomještava ova knjiga, kao i nastavci koji će uslijediti. Ova je knjiga Zlatna knjiga pop kulture, u rangu Pavletićeve Zlatne knjige hrvatske poezije iz 1970. Škaričin prijegor na skupljanju, čuvanju i zaštiti odbačenog glazbenog blaga s nekim starim pločama, usporedio je s naporima Dragutina Tadijanovića u nalaženju odbačenih rukopisa.

Siniša Škarica napomenuo je kako knjiga već ima velik interes i izvan Hrvatske. Dodao je kako ova knjiga ipak nije ni enciklopedija, ni leksikon ni katalog diskografijskih izdanja, a rezultat je ekipnog rada. Namjera mu je bila napisati popularno štivo kojem je najveća zadaća da se o glazbi i čita. Podsjetio je koliko je puno naučio od dobrih glazbenih i rock kritika Glavana i Vrdoljaka, Petra Popovića, Nedjeljka Fabrija, kao i od niza američkih i britanskih glazbenih kritičara i publicista.

Veliko bi mu zadovoljstvo bilo da i neke buduće mlade pisce o glazbi potakne na pisanje. Podsjetio je još jednom na rad i djelo pokretača Jugotona Slavka Kopuna, neopravdano zaboravljenog u našoj kulturi i javnosti. Najavio je i kako bi drugi svezak biografije Tvornice glazbe, koji će tematizirati 70-te i 80-te godine prošlog stoljeća mogla izaći početkom iduće godine.

PODIJELI