PODIJELI

Najnovija afera gradonačelnika Bandića u kojoj se za gradnju parka na Bundeku očekuje otkup zemljišta u vlasništvu tvrtke Jadranke Kruljac Polak, sestre supruge Zdravka Mamića, i to po dvostruko većoj cijeni od one po kojoj je zemljište prethodno kupljeno, posljednji je u nizu slučajeva Bandićeva pogodovanja svojim prijateljima i klikama, ističe se u ovotjednom priopćenju platforme ”Zagreb je naš”.

”Riječ je o dobro uhodanom mehanizmu zemljišnih špekulacija na temelju povlaštenih informacija i zamjena zemljišta kojim se godinama izvlači novac iz gradskog proračuna i završava u džepovima nekolicine poduzetnika iz Bandićeva kruga, a time se bavi i USKOK-ova optužnica. Platforma “Zagreb je naš!” će se unutar i izvan gradskih institucija boriti da se konačno okonča taj model u kojem profitira nekolicina na teret većine građana, dok gradu nedostaje novca za nove vrtiće, škole, umirovljeničke domove i bolnice”, navodi se u priopćenju dan nakon održane sjednice Gradske skupštine na kojoj je zastupnik platforme “Zagreb je naš!”, Tomislav Tomašević, podsjetio je kako mehanizam izvlačenja novca, prema njegovim riječima, funkcionira u praksi kroz poslove između Grada Zagrebe te poduzeća Zagrebgradnja i Geoprojekt u naselju Vrbani III.

”Prvo, naselje Vrbani III gradila su poduzeća Zagrebgradnja i Geoprojekt u vlasništvu braće Vojnović, a ta su poduzeća u istom naselju zamjenjivala zemljišta s Gradom Zagrebom. Drugo, Grad Zagreb je 2013. godine u Vrbanima III izgradio premalu osnovnu školu ”Alojzije Stepinac” da bi u ožujku ove godine uz blagoslov prethodnog saziva Gradske skupštine za potrebe te premale škole od Zagrebgradnje unajmio poslovni prostor u istom naselju za oko 200.000 kuna mjesečno na 10 godina. Konačno, na sjednici Skupštine predstavljen je aneks ugovora koji je prošli saziv Gradske skupštine blagoslovio u travnju ove godine, a kojim se ponovno od Zagrebgradnje unajmljuje poslovni prostor unutar naselja Vrbani III za potrebe Dječjeg vrtića Jarun za oko 20.000 eura mjesečno na 10 godina. O razlozima takvih štetnih poslova za Grad Zagreb može se samo nagađati, no ovdje treba dodati kako je USKOK upravo u Vrbanima III blokirao jedan stan koji glasi na Geoprojekt, tvrdeći da je taj stan zapravo Bandićev. Isto tako, vlasnik Geoprojekta, Branko Vojnović, preko svojih je poduzeća HDZ-u pred posljednje lokalne izbore donirao 40.000 kuna”, navodi se u priopćenju koje se zaključuje porukom Tomislava Tomaševića.

”Na sumnjive zamjene zemljišta i zemljišne špekulacije gradonačelnika Bandića kao aktivisti počeli smo upozoravati još 2007. godine, no ‘institucije nisu radile svoj posao’. Koristit ćemo svoju prisutnost u predstavničkim tijelima da dodatno razotkrijemo i prosvjedujemo protiv svih sumnjivih poslova gradske uprave.”

PODIJELI