PODIJELI

– Nakon što sam još prije deset godina s ekološkim udrugama prosvjedovao protiv zagrebačke spalionice otpada, lijepo je vidjeti da je došlo do promjene paradigme u Skupštini koja je jednoglasno usvojila amandman kojim je konačno izbrisano Postrojenje za termičku obradu otpada, takozvana spalionica otpada iz Prostornog plana Zagreba u kojem se nalazila još od 2003. Nadam se samo da će politički konsenzus protiv spalionice otpada ostati i kada se uskoro bude usvajao lokalni Plan gospodarenja otpadom – izjavio je Tomislav Tomašević, gradski zastupnik platforme Zagreb je naš i predsjednik Kluba zastupnika lijevog bloka nakon prošlotjedne sjednice na kojoj je, kako se čini, odluka o spalionici u Resniku otišla u ropotarnicu povijesti, ali ne i zatvaranje deponija u Jakuševcu kojem je, na što mnogi upozoravaju, opet produljen rok trajanja.

Rijetka odgovorna odluka

Upravo jednoglasna odluka i prihvaćanje amandmana kojim se termička obrada briše iz Prostornog plana grada Zagreba bila je veliko iznenađenje ne samo široj javnosti, nego i pojedinim zastupnicima koji su naknadno dali svoj sud i poruku zagovornicima spalionice u Resniku, među kojima je najgorljiviji donedavno bio i sam gradonačelnik Milan Bandić.

“Ovim putem želim stoga čestitati svim zastupnicima i zastupnicama na jednoj od rijetkih odgovornih odluka o važnim gradskim temama koje sam vidjela u ovoj Skupštini. Nadajmo se da nam je više neće pokušavati podvaliti”, napisala je na svom blogu Iva Kvakić, zastupnica stranke Za grad koja je planiranu spalionicu isticala kao najsporniji dio predloženih izmjena i dopuna Prostornog plana. Istaknula je da su i svi gradski zastupnici zbog ”provlačenja” spalionice i u najnoviji prostorni plan dobili brojna upozorenja od udruga poput Zelene akcije – najrelevantnije udruge iz područja zaštite okoliša koja se godinama bavi pitanjem gospodarenja otpada u Zagrebu, te udruge UZOR iz Resnika, o čemu je Zagrebački list već detaljno pisao.

Uglavnom, većina upozorenja odnosila su se na iznimno štetan utjecaj na okoliš, prekapacitiranost planirane spalionice i potpunog nemara za europsku hijerarhiju koja nas je dovela, kako ističu, na sramotno zadnje mjesto među europskim metropoloma po odvojenom prikupljanju otpada.
No, s druge strane, zagovornici cjelovitog uređenja gospodarenja otpadom u Zagrebu, nisu uspjeli u usvajanju amandmana o vraćanju roka za zatvaranje odlagališta Jakuševec u Prostorni plan. Naime, kako su isticali, prema dosad važećem Prostornom planu, rok za zatvaranje odlagališta Jakuševec – Prudinec bio je definiran do kraja 2015. godine, a prethodnim Prostornim planom rok za zatvaranje bio je definiran do kraja 2010. godine.
Kako je gradska uprava ovaj put predložila izmjene kojima će se u potpunosti ukloniti rok za zatvaranje odlagališta Jakuševec, oporba je tražila da rok ostane te da se odredi do kraja 2018.
Kurenje… je passe!

– Svima je jasno da će Bandić ponovno probiti rok za zatvaranje Jakuševca do 2018. godine koji si je sam zadao 2014. pa mu je najjednostavnije da ovaj put rok ne produljuje, već da ga u potpunosti izbaci iz Prostornog plana kako se više ne bi morao pravdati javnosti zbog neispunjenih obećanja – poručio je Tomašević uoči glasovanja o amandmanu koji bi se otpad na odlagalište Prudinec u Jakuševcu mogao odlagati do 31. prosinca 2018., koji je podržala cijela oporba, ali nije bio podržan većinom glasova zastupnika.

No, upravo zbog usvojenih amandmana zastupnici nisu mogli glasovati o Konačnom prijedlogu odluke o izmjenama i dopunama Odluke o donošenju Prostornog plana Grada Zagreba. Naime, kako je objasnio predsjednik Gradske skupštine Andrija Mikulić (HDZ), ako je Gradska skupština prihvatila amandmane, Zakonom o prostornom uređenju određeno je da se donošenju tog prostornog plana pristupa nakon što nositelj izrade – Gradski ured za strategijsko planiranje i razvoj grada – ne pribavi suglasnost Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja.

– Nakon pribavljanja suglasnosti Ministarstva, pristupit će se glasovanju – najavio je Mikulić. Vrijedno je istaknuti da su gradske zastupnike na ulazu u Gradsku skupštinu prije početka sjednice dočekali aktivisti Zelene akcije i udruge Uzor iz Resnika koji su prosvjedovali protiv gradnje spalionice u Resniku. Zanimljivo je i kako je već tada gradonačelnik Milan Bandić pred prosvjednicima i novinarima izjavio da spalionice u Resniku neće biti i da ona nije predviđena u tom planu. No, s druge strane, gradonačelnik je istaknuo kako je u planu predviđena gradnja centra za gospodarenje otpadom s mehaničko-biološkom obradom, neposredno uz ogradu pročišćivača u Resniku. Umjesto komentara, vrijedno je istaknuti poruke građana – barem onih na transparentima istaknutim pred Gradskom skupštinom.

“Kurenje… je passe! Recite spalionici – Ne”, “Profit – vama; zagađenje – nama” i zaključno “Zagreb: Europska prijestolnica smeća”.

PODIJELI