PODIJELI

Trgovački sud u Zagrebu objavio je rješenje kojim se otvara predstečajni postupak nad TOZ Penkalom – Glinamol, tvrtkom koja je prije dvije godine obnovila proizvodnju i brend legendarne Tvornice olovaka Zagreb, te su rješenjem pozvani vjerovnici da do sredine listopada prijave tražbine od te tvrtke koja je u planu restrukturiranja navela ”manjak likvidnih sredstava” u iznosu 4,827 milijuna kuna.

Otvaranjem predstečajnog postupka potvrđeno je i pisanje Zagrebačkog lista koji je još sredinom prošlog mjeseca prvi objavio da legendarna zagrebačka tvornica olovaka ide u predstečaj, i to zbog duga od, kako su Zagrebačkom listu odgovorili čelnici TOZ Penkale – Glinamol, 2,3 milijuna kuna.

Plan restrukturiranja

U međuvremenu, Uprava je u svom planu restrukturiranja tvrtke priznala ”manjak likvidnih sredstava” od 4,8 milijuna kuna, a sud je, pak, rješenjem pozvao zastupnike TOZ-a da u roku od osam dana od objave tablice prijavljenih tražbina dostave pisano očitovanje o svakoj tražbini – priznaju li je ili osporavaju uz obveznu naznaku razloga i iznosa za koji se tražbina osporava. Prema sudskom rješenju, ročište za ispitivanje tražbina zakazano je za 23. studenoga na Trgovačkom sudu u Zagrebu.
Prema priloženom planu restrukturiranja, manjak likvidnih sredstava te tvrtke iznosi 4.827.944 kuna, a dugoročne financijske obveze dodatnih 2.875 milijuna kuna. Otvaranjem postupka predstečajne nagodbe sve obveze dospijevaju, pa će u tom trenutku manjak likvidnih sredstava iznositi ukupno malo više od 7,7 milijuna kuna.

Kako se navodi u planu restrukturiranja, TOZ Penkala – Glinamol osnovan je 2015. i od tada je u privatnom vlasništvu. Tvrtka se specijalizirala za proizvodnju pisaćeg i uredskog pribora preuzimajući zaštitne znakove brenda TOZ, tehnologiju i opremu za proizvodnju.

”Pokretanje proizvodnje proizvoda brenda TOZ planirano je u drugoj polovici 2017. Međutim, tada je došlo do neočekivane blokade računa od strane zajmodavca Determino d.o.o. Sva nastojanja da se postigne dogovor ostala su bez rezultata. Slijedilo je otežano namirivanje obveza nužnih za uspostavu proizvodnog procesa i poslovanja, najprije dobavljačima i bankama, a zatim i radnicima, da bi ovih dana i glavni izvor financiranja Štedbanka koja drži 64 posto tražbina, podnijela nalog za prisilnu naplatu kredita”, ističe se u planu u kojem se dodaje i kako je zbog nemogućnosti dogovora sa zajmodavcem koji drži svega 22 posto tražbina doveden u pitanje nastavak proizvodnje, iako je tržište osigurano, dio ugovora sklopljen ili pred ugovaranjem.

Obveze prema radnicima ispunjene

”Stoga je TOZ Penkala-Glinamol doveden u situaciju kad je jedini preostali izlaz iz teškoća predstečajna nagodba, u čemu ima podršku ključnih vjerovnika. Nažalost, time je oživljavanje i povratak na tržište brenda TOZ i njegovih proizvoda odgođeno za godinu dana s obzirom na to da potrebna proizvodnja zahtijeva znatna ulaganja u sirovine i repromaterijal. Bez podrške vjerovnika TOZ brendovi vjerojatno se ne bi u skoro vrijeme pojavili na tržištu”, ističe se u planu, u kojem se dodaje kako su im nagomilani problemi praktički onemogućili poslovanje. Izostanak obrtnih sredstava uzrokovao je povećanje obveza dobavljačima, ”ali su unatoč tome, obveze prema radnicima ispunjene”.

TOZ Penkala – Glinamol, tvrtka koja je u prije dvije godine obnovila proizvodnju legendarne zagrebačke tvornice olovaka i zaposlila tridesetak radnika, ostvarila je najveći dio prihoda, od gotovo 30 posto, u prodaji grafitnih olovaka, slijede tempere, drvene i vodene bojice te plastelin, glinamol i glina s udjelima više od deset posto, a ostali proizvodi su manjeg udjela, uključujući mine za tehničke olovke, flomastere, crtaći ugljen, ljepila, voštane i uljne pastele, gumice za brisanje, tuševe i šiljila te ostali pisaći i uredski materijal.

Prema svemu sudeći, sudbonosno rješenje za opstanak legendarne zagrebačke tvornice trebali bi donijeti vjerovnici najkasnije do kraja godine. Upravo na osamdesetu obljetnicu njezina postojanja.

Tako je bilo nekad…
Zagreb – središte proizvodnje olovaka

TOZ Penkala osnovana je u Zagrebu davne 1937. Na početku je bila mali pogon za proizvodnju olovaka i pastela da bi prerasla u veliku tvornicu proizvodnju školskog i uredskog pribora. Zagreb je, zahvaljujući radu Slavoljuba Penkale – po kojem je tvornica TOZ od 2001. dopunila svoje ime – svojedobno bio središte proizvodnje olovaka. Penkala je 1906. godine počeo proizvoditi prvu mehaničku olovku na svijetu, a godinu poslije i prvo nalivpero.

PODIJELI