PODIJELI

Josip Bobi Marotti bio je jedna od najvećih hrvatskih glumačkih legendi, posebice i kao protagonist brojnih humorističkih uloga.

Ovom je velikom glumcu, histrionu i komičaru posvećen
Festival komedija VI. Bobijevi dani smijeha. Ova će se manifestacija održati od 20. do 29. listopada. Uz ponajbolje komedije kazališta iz Zagreba, tu su i ostvarenja iz još četiri hrvatska grada.

Mjesto radnje je Histrionski dom u Ilici 90. Histrioni se “vraćaju kući” nakon dugog i toplog ljeta na Opatovini, gdje su izvedbom Zagorkine “Kćeri Lotrščaka” dva mjeseca oduševljavali purgersko kazališno općinstvo. Na VI. Bobijevim danima smijeha ponovno gostuju predsatve zanimljivih naslova.

Festival otvara u petak 20. listopada izvedba predstave “Gastarbajterski božić” u produkciji domaćina, Glumačke družine Histrion: U Histrionskom domu će se održati sve izvedbe, osim predstava “Romanca o tri ljubavi” zagrebačkog Gradskog dramskog kazališta Gavelle (23. listopada), i “Nije bila peta, bila je deveta” Gradskog kazališta Komedije (26. listopada), koje će, jasno, igrati u svojim matičnim kazalištima.

Ove će godine festival donijeti i jednu praizvedbu, predstavu “Frizeraj” Damira Horvata u režiji Maje Katić, koprodukciju udruge Canta i Glumačke družine Histrion. Predstava je na programu 22. listopada, a u njoj glume Jurica Hotko, Jasna Jozić, Damir Horvat i Lovro Šicel, koji uz to i sviraju i pjevaju uz glazbenu pratnju deset originalno pisanih songova.

Predstava “Otpisa(ne)” u režiji Nikole Zavišića po tekstu Renata Baretića, koja će biti prikazana 23. listopada, koprodukcija je zagrebačkog Kazališta Moruzgva i GK Scene Gorica iz Velike Gorice.

HNK Zadar izvest će 24. listopada predstavu “Ostavljam te” redatelja Matjaža Latina, a dan kasnije, zagrebačkoj će se publici predstaviti HNK Varaždin s adaptacijom komada “Gospon lovac” slavnog francuskog komediografa Georgesa Feydeaua u režiji Tomislava Pavkovića.

Histrionski dom ugostit će i Gradsko kazalište Požega, s “komedijom prožetom glazbom i fenomenom instant glazbenih zvijezda” pod nazivom “Floromanija” Borisa Senkera redatelja Majkla Mikolića (27. listopada).

Kazalište Moruzgva će na festivalu gostovati i s predstavom “Miris lovine” redateljice Franke Perković, koja je na programu 21. listopada. Riječ je o komediji sastavljenoj od iskrenih teatarskih ispovijesti o brakovima na rubu propasti.

Od zagrebačkih kazališta, predstavit će se još Teatar Gavran, koji nastupa u Histrionskom domu 26. listopada sa svojom velikom uspješnicom “Zaboravi Hollywood” Mire Gavrana u režiji Miroslava Međimoreca.

Festival će u subotu 28. listopada ugostiti i GALA teatar iz Zagreba s predstavom “Samo jedna žena” Franca Rame & Darija Foa u režiji Đure Roića, a zatvorit će ga u nedjelju 29. listopada, uz svečanu dodjelu nagrada VI. Bobijevih dana smijeha, Glumačka družina Histrion s predstavom “U petak (za)metak” Ivana-Gorana Viteza.

PODIJELI