PODIJELI

Svečanost proglašenja najuzornije seoske žene i njene dvije pratilje održana je u subotu u Karlovcu iz kojeg je prošlogodišnja pobjednica.

Prema odluci stručnog žirija, a u konkurenciji od 14 vrijednih kandidatkinja iz 10 županija i grada Zagreba, prvo mjesto osvojila je Renata Bedeković iz grada Zagreba, drugo mjesto je pripalo Aniti Nekić iz Čaglina u Požeško-slavonskoj županiji, dok je za treće mjesto izabrana Ljubica Guštin iz Ozlja u Karlovačkoj županiji.

Najuzornija seoska žena Zagrebačke županije za 2017. godinu, Suzana Klapšec-Macenić iz Mraclina (Velika Gorica), osvojila je sedmo mjesto na Državnom izboru najuzornije hrvatske seoske žene. Uz gospođu Klapšec-Macenić, natjecale su se i njene dvije pratilje na županijskoj razini – Gordana Brtan iz Repinca (općina Gradec) te Katarina Vugrinić Brajković iz Lučelnice (općina Pisarovina).

Državni izbor najuzornije hrvatske seoske žene ove se godine održao 18. godinu zaredom povodom Svjetskog dana seoske žene koji se obilježava 15. listopada. Na državno natjecanje došle su pobjednice županijskih izbora za najuzorniju seosku ženu, a jednu županiju moglo je predstavljati i više kandidatkinja.

Inače, na županijskim izborima kandidirati su se mogle žene koje žive na selu, uživaju ugled u svojoj sredini, imaju lijepo uređeno kućanstvo i poljoprivredno gospodarstvo, proizvode poljoprivredne proizvode i/ili rukotvorine i/ili stvaraju umjetnička djela. Ujedno trebaju se zalagati za razvitak i napredak društvenog, kulturnog i gospodarskog života, obitelji i zajednice te trebaju pomagati drugim ženama raznim savjetima i idejama, a da do sada nisu sudjelovale na natjecanju za Izboru najuzornije hrvatske seoske žene.

PODIJELI