PODIJELI

Predstava “Kein licht” koja je već praizvedena na festivalu Ruhrtriennale imat će premijeru u HNK 7. studenoga.

Ljubitelji opere definitivno će doći na svoje prvih dana studenoga u Hrvatskom narodmo kazalištu. Opera Hrvatskoga narodnog kazališta pripremila je uzbudljivu novu sezonu u kojoj nastavlja postavljati najbolja djela domaćega opernog stvaralaštva, ali i predstavljati suvremene opere kojima će se Zagreb dodatno pozicionirati kao nezaobilazno mjesto na opernoj karti Europe. Prva premijera u novoj sezoni je opera Josipa Hatzea “Adel i Mara” 2. studenoga.

Predstava “Kein licht” koja je u rujnu ove godine praizvedena na festivalu Ruhrtriennale nastala je u koprodukciji zagrebačkog HNK i nekoliko značajnih europskih opernih kuća: Opèra Comique, Ruhrtriennale u Duisburgu, Opéra National du Rhin, Festival Musica de Strasbourg, Les Théâtres de la Ville de Luxembourg, Münchner Kammerspiele, Francuski Institut za istraživanje i koordinaciju akustike/glazbe – IRCAM, Ansambl Lucilin.

Premijera u HNK u Zagrebu održat će se 7. studenoga. Nakon praizvedbe u Duisburgu, opera je imala premijere u Strasbourgu i Parizu, a nakon zagrebačke, očekuje ju premijera u Luksemburgu i Münchenu.

Četveročinska opera “Adel i Mara” jedno je od najvažnijih djela hrvatskog skladatelja Josipa Hatzea, a nastala je prema romantičarskom epu Bijedna Mara o nesretnoj ljubavi dvoje mladih, koji je napisao Luka Botić. Široke melodijske linije, raspjevane arije i dramaturška napetost čine operu “Adel i Mara” jednom od najblistavijih djela domaćega opernog stvaralaštva koju će za HNK u Zagrebu režirati Ozren Prohić, a dirigirati Nikša Bareza, Ivan Josip Skender i Luka Vukšić. U glavnim ulogama su Valentina Fijačko Kobić u alternaciji s Adelom Golac Rilović u ulozi Mare i Stjepan Franetović u ulozi Adela.

Operno djelo “Kein Licht” skladatelja Philippea Manouryja nastalo je prema tekstu nobelovke Elfriede Jelinek, a naručila ju je pariška Opéra Comique. Jelinek je tekst napisala 2011., nakon katastrofalne nuklearne nesreće u Fukushimi u Japanu. Operu je režirao njemački redatelj Nicolas Stehmann, a riječ je o projektu koji kroz globalnu i metaforičku refleksiju propituje našu individualnu i kolektivnu odgovornost vezanu uz ekološke i političke probleme.

Foto: Caroline Seidel/ Ruhrtriennale 2017

U predstavi nastupaju solisti Sarah Maria Sun, Christina Daletska, Olivia Vermeulen, Lionel Peintre, te članovi Zbora Opere Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu Tamara Cipek, Dolores Leko, Siniša Galović, Antonio Brajković / Lidija Mađerčić, Kristina Anđelka Đopar, Dario Ćurić, Leo Beslać uz glazbenu pratnju Ensemble United instruments of Lucilin.

Opera “Kein licht” dobila je prestižnu Nagradu Fedora 2016. za najbolju novu europsku opernu kreaciju.

Tereza Makar

PODIJELI