PODIJELI

U zgradi Hrvatske akademija znanosti i umjetnosti, u Knjižnici i Multimedijskoj e-učionici u ponedjeljak 23. listopada od 9.30 do 17 sati održat će se radionica “Umrežavanje glazbom u ‘dugom 19. stoljeću'”.

Umrežavanje glazbom je dijeljenje obavijesti o glazbi, glazbene poduke; podupiranje glazbenika kroz orgaziniranje glazbenih izvedbi/događaja; objavljivanje i distribucija glazbenih djela; povezivanje glazbenika i gostovanja.

Pojam “Dugo 19. stoljeće” inaugurirao je filozof Eric Hobsbawm. Često se u povijesti i društvenim znanostima primjenjuje za razdoblje koje je trajalo od 1789. godine (Francuska revolucija) do 1914. (početak Prvoga svjetskog rata), a prilagođen je prema Braudelovom pojmu “dugog 16. stoljeća.”

U slučaju projekta NETMUS19, vremenski je okvir neznatno produžen na razdoblje 1780. – 1914. te uključuje tri tematske grupe. Prvoj je tema Luka Sorkočević/Luca Sorgo (1734-1789) i njegov bečki dnevnik kojeg je vodio tijekom druge polovice 1781., kada su njegovi glazbeni i izvanglazbeni kontakti i susreti bili svakodnevni.

U drugom bloku tematizira se Zagreb sredinom 19. stoljeća na raskrižju putujućih opernih družina i njihovih repertoara. U trećem se analiziraju složeni i česti kontakti muzikologa Franje Ksavera Kuhača (1834-1911) promatrani kroz 2. i 3. knjigu (od ukupno 13) njegove korespondencije (1864-1874) s istaknutim političarima, glazbenicima, nakladnicima, učiteljima, učenicima i obitelji.

NETMUS19 projekt započeo je 1. ožujka ove godine Stoga je namjera ne samo pokazati neke početne rezultate istraživanja i okvire baze podataka, već pozvati goste koji će prikazati neke studije slučaja u umrežavanju kako su ih sami postavili i analizirali u vlastitim istraživanjima.

Njihov prilog kao i iz toga slijedeća diskusija trebali bi ukazati na neke važne momente, postupke i metodologije koje bi potakle i straživanje i obogatile bazu podataka koja je vezana uz ličnosti, njihova djela i pojmove.

U radu projketa svojim će izlaganjima sudjelovati Vjera Katalinić, voditeljica projekta, te Ivana Horbec, Katja Radoš Perković , Jolanta Guzy-Pasiak, Ludomir Michał Rogowski, Stanislav Tuksar, Maruša Zupančič, Vilena Vrbanić, Viktor Velek, Sara Ries, Sanja Majer-Bobetko i Vjera Katalinić.

PODIJELI