PODIJELI

Zagrebački ljubitelji jazza moći u srijedu 25 listopada u Klubu Cadillac, Medveščak 2, slušati jednu od najboljih domaćih jazz vokalistica.

U okviru ciklusa “Vrijeme je za jazz” nastupit će Lela Kaplowitz i sastav Lela Kaplowitz 5tet. Članovi sastava su i Joe Kaplowitz (orgulje), Miro Kadoić (saksofon/flauta), Davor Doležal (gitara) i Marko Lazarić (bubnjevi).

Bit će to još jedan veliki plus za ovaj klub koji se posljednjih tjedana i mjeseci afirmirao kao mjesto žive svirke istinskog rocka, jazza i šansone. Klub i doslovce – odiše dobrom atmosferom jer je u njemu zabranjeno pušenje, što svakako dobro dolazi i sve brojnijim čagerima. Time klub ostvaruje i jednu od svojih krilatica, kako je dobra rock i jazz glazba, uz ostalo, i ponajbolji put do zdravlja.

Lela Kaplowitz je nagrađivana jazz vokalistica sa svjetskim iskustvom. Njene izvedbe američke jazz pjesmarice i autorskih skladbi su lako pamtljive, prožete strašću i pozitivom. I iz samog sastava banda zorno je kako okuplja vrhunske glazbenike s kojima muzicira s lakoćom i virtuoznošću. Repertoar kvinteta je kombinacija zahtjevnih jazz aranžmana u izvedbi vještih saksofonskih dionica Mire Kadoića, soul prstiju Davora Doležala, besprijekornih bas dionica Joea Kaplowitza i majstora ritma Marka Lazarića.

Lela Kaplowitz nastupala je u Madison Square Gardenu, Birdlandu, i Blue Note-u u New Yorku, na mnogim prestižnim jazz festivalima te s vrhunskim glazbenicima (Arturo “Chico” O’Farrill Afro Cuban Jazz Orchestra, Doug Carn, Miles Griffith, Bill Saxton, Harry Whittaker, Dick Griffin, Charles Tolliver, Craig Handy, Gary Fritz, Bob Alberti, Ben Tucker, ).

Također uči sa svjetskim imenima jazza, kavi su Jay Clayton, Mark Murphy, Donna McElroy, Barry Harris i Kate McGary. Pohađa Berklee Summer Music Workshop u Peruggii i The Vocal Performance i Jazz improvisation na New School u New Yorku. Na međunarodnom natjecanju jazz vokalistica u Finskoj 2009 osvaja prvu nagradu stručnog žirija i publike te dobija titulu Lady Summertime. Sa suprugom, pijanistom Joeom Kaplowitzem osvaja treće mjesto na natjecanju za najbolji jazz band u Bukureštu 2008.

DVD koncertne snimke s 37. Osorskih glazbenih večeri (2012.) – prva integralna izvedba, pod nazivom “Osorska trilogija”, izdan 2014. godine u Cantusu, u kojoj sudjeluje kao Angel u dijelu “Osorski Misterij” Borisa Papandopula, osvaja 2014. diskografsku nagradu Porin. S bandom Lekap Quartet snima album prvijenac “Love me or leave me” kojeg izdaje Dancing Bear, a koji je proglašen jednim od 10 najboljih hrvatskih jazz albuma u 2010. Albumom “Little boy with a big heart – the music of Boško Petrović”, odaje počast velikana hrvatskog jazza pišući produhovljene tekstove inspirirane Petrovićevim skladbama.

Nastupa s Duke Ellington Orchestra iz New Yorka u KD Vatroslava Lisinskog tijekom njihove europske turneje te gostuje na proslavi 65. obljetnice djelovanja jazz orkestra HRT-a u izvedbi skladbi iz ciklusa The Sacred Concerts Dukea Ellingtona uz mješoviti zbor HRT-a pod ravnanjem Saše Nestorovića.

Albumom “With Every Breath” Lela Kaplowitz dokazuje zrelost jazz pjevačice svjetskih razmjera. Album je snimljen je s Jazz orkestrom HRT-a pod ravnanjem S. Nestorovića. Najnovijim albumom “Kvarnerska rapsodija” s njenim Lekap Quartetom, po prvi puta snima na hrvatskom jeziku odajući počast ljepotama kvarnerskoga kraja. Voditeljica je udruge ATOM s kojom putuje po Hrvatskoj i održava radionice Jazz na kotačima za djecu i mlade (www.atom.hr).

Pijanist, orguljaš, tubist, skladatelj i aranžer Joe Kaplowitz profesionalno se počeo baviti glazbom s 15 godina dok je živio u Washingtonu. Svirao je s poznatim američkim blues i jazz glazbenicima kao što su Eddie Daniels, James Moody, David “Fathead” Newman, Greg Bandy, Koko Taylor, Lucky Peterson, Abraham Burton, Wess Andreson, Wycliff Gordan, Mark Rapp i drugi. Nakon 1999. predvodio je sastave s kojima je nastupao u Bijeloj kući te kultnim klubovima: Blues Alley, The Knitting Factory i The House of Blues. Od 2002. do 2004. živio je u New Yorku gdje je utemeljio Joe Kap Organ Trio s kojim je snimio album “Street Noise”.

Godine 2006. doselio je u Hrvatsku gdje je sa suprugom Lelom utemeljio Lekap Quartet. Sa sastavom Davor Križić Experiment 2014. je snimio istoimeni album za koji je osvajio tri nagrade Porin. Cijenjen je i na području klasične glazbe. Godine 2011. postao je članom kvinteta klasične glazbe Simply Brass u kojem svira tubu. Godine 2012. Kaplowitz je dobio prestižnu nagradu Status za doprinos u glazbi, u kategoriji jazz glazbe, kao klavirist, a 2014. kao klavirist i tubist. Godine 2017. osvojio je nagradu Porin za najbolju jazz skladbu pod nazivom “Donna Lee is Pissed Off” s albuma prvijenca sastava 4in3+1 pod nazivom “Eat it, it’s still good”.

Miro Kadoić glazbom se profesionalno počeo baviti ranih 80-tih svirajući u blues sastavima (Podroom Blues Band) te surađujući s pop-rock glazbenicima (Massimo Savić, Parni Valjak, Voodoobuddha i dr.). Istovremeno je započeo svirati u malim jazz sastavima. U nekoliko navrata boravio je u New Yorku gdje se usavršavao na Manhattan School of Music pod mentorstvom glazbenika Reggie Workmana i Blue Lou Marinia (Blues Brothers Band).

Nekoliko godina bio je solist i prvi saksofonist Plesnog orkestra Radija Zagreb. Istovremeno je vodio male jazz sastave (Kadoić-Križić Ansamble, kvarteti Mire Kadoića). 1993. postao je član Big Banda RTV Slovenija. Član je novoosnovanog jazz sastava Boilers All Stars gdje sudjeluje kao kompozitor, instrumentalist i aranžer. Početkom 90-tih vodio je kvintet u čijem su repertoaru velikim dijelom njegove autorske kompozicije od kojih su neke inspirirane narodnom glazbom Balkana, ali i drugih dalekih lokaliteta (Japan, Arapski poluotok, Afrika). Rezultat tog rada predstavljen je na samostalnom albumu (CD) “Dry” izdanog za Megaton Records (Ljubljana) 1995.g.

Osnivač je jazz kvinteta Ten Directions koji izvodi originalne kompozicije i moderne skladbe svjetski znanih autora kao što su Joe Henderson, Wayne Shorter i dr. Godine 2002 osniva Mirokado orkestar u kojem nastupaju najbolji hrvatski i slovenski glazbenici. Nastupa u programima brojnih jazz-festivala (Ljubljanski Jazz Festival, Jazz Lent, Montreux Jazz Festival …). Dobitnik je nagrade “Status” Hrvatske Glazbene Unije za najboljeg alt-saksofonistu Hrvatske u godini 1997 i 2006, 2007. Osim jazz glazbu sklada i klasičnu i filmsku glazbu. Njegove skladbe za klarinet postale su redovita literatura glazbenih škola. Godine 2008 godine dobiva nagradu Hrvatskog društva skladatelja za najbolju jazz kompoziciju, a 2012 Porin za najbolji jazz album (Free Point) i najbolju jazz izvedbu skladbe “Moonflowers”.

Gitarist Davor Doležal koji je svoje početke imao još 90-ih sa zagrebačkim demo bendovima (Spleen, Jim Doe, Funky Monkey itd.) 2003. na nagovor prijatelja Tomija Novaka te s njegovom akustarom odlazim na workshop velikog majstora akustične gitare i pedagoga Woody Mann-a koji je održan nakon njegovog koncerta u Klovićevim dvorima. Otkazuje apsolventsko putovanje te odlazi na Acoustic Guitar Seminar u Amsterdam gdje mu akustični delta blues, rag time, gospel i country blues potpuno mjenjaju život. Prijateljstvo s Woodyjem mu donosi i pozive za workshope održanih narednih godina u Amsterdamu, New Yorku i Devonu (UK).

Bubnjar Marko Lazarić je u dobi od samo 6 godina počeo je svirati bubnjeve u Puhačkom Orkestru “Lovran”. Od 1996. profesionalno se bavi glazbom, a dvije godine nakon toga počinje svirati s Elvis Stanić Group u kojoj se zadržava do 2005. godine zbog odlaska na školovanje u glasovitu “LA Music Academy”. Po povratku prijavljuje se na audiciju za Big band HRT-a, čiji član postaje od rujna 2007. Više puta je nagrađivan Nagradom Status za najistaknutijeg bubnjara kako u jazz tako i u pop-rock kategorijama. Sa svojim bendom Hologram izdaje istoimeni album, na kojem se pojavljuje i kao autor.
Ukratko, band vrhunskih jazz glazbenika.

PODIJELI