PODIJELI

Književnik Kristian Novak za svoj je roman “Ciganin, ali najljepši” dobio uglednu nagradu Ksaver Šandor Đalski.

Nagradu je dobio dva i pol mjeseca nakon što je dobio tportalovu književnu nagradu, kao prvi književnik koji je je dobio dvaput (prv iput 2014. za roman “Črna mati zemla”).

Prema romanu “Ciganin, ali najljepši”u zagrebačkom HNK uskoro se očekuje premijera predstave u režiji Ivice Buljana.
Prosudbeno povjerenstvo uz ostalo, istaknule je kako Novak “pronalazi i izabire temu ‘jake priče’ koja nije vidljiva i prepoznatljiva u cijeloj Hrvatskoj, ali na prostoru između Drave i Mure ona je već dugo opće mjesto, svakodnevna tema koja se neće doskora riješiti – napeti odnos između romske nacionalne manjine i većinskoga hrvatskog stanovništva”.

U uži izbor za Nagradu Ksaver Šandor Đalski 2017. ušli su i: Damir Karakaš, “Sjećanje šume” (Sandorf, Zagreb 2016); Slađana Bukovac, “Stajska bolest” (Sandorf, Zagreb 2016), Irfan Horozović, “Alfir” (Naklada Đuretić-Studio moderna, Zagreb 2016), Bekim Sejranović, “Dnevnik jednog nomada” (V.B.Z., Zagreb 2017) i Ivica Prtenjača, “Tiho rušenje” (V.B.Z., Zagreb 2017).

Književna nagrada Ksaver Šandor Gjalski ustanovljena je 1979. Nagrada je 1985. godine postala godišnja književna nagrada, ugledno i prestižno priznanje piscu najboljeg objavljenog proznog književnog djela u Republici Hrvatskoj.

(tm)

PODIJELI