PODIJELI

Fanovi velikog svjetskog violinista Stefana Milenkovicha doći će na svoje 25. listopada u 20 sati u Velikoj dvorani KD Vatroslav Lisinski.

Slavni glazbenik će sa Zagrebačkim solistima prirediti koncert “Izazovi života”. Riječ je o svečanom koncertu u povodu 25. godišnjice Hrvatsko-američkog društva, a odvija se u sklopu ciklusa za mlade Hrvatske glazbene mlaeži s ciljem osnaživanja mladih osoba bez odgovarajuće roditeljske skrbi kroz posebne oblike iskustvenog učenja po Outward Bound metodologiji koja ih osnažuje da izgrade ustrajnost, razumno samoodricanje, zajedništvo i povjerenje u svoje sposobnosti za karakteran, samostalan i samosvojan život.

Zagrebački koncert održava se u sklopu Koncertnog triptiha u tri grada: Zagrebu, Varaždinu i Opatiji, s poznatim djelima tri iznimna skladatelja: Mendelssohna, Sarasatea i Paganinija kroz nastup violinskog virtouza i Zagrebačkih solista.

Glazbeni čarobnjak Stefan Milenkovich je započeo svoju karijeru veoma rano, nastupivši prvi put uz orkestar kao šestogodišnjak.

U dobi od deset godina svirao je na Božićnom koncertu u Washingtonu, SAD, za tadašnjeg američkog predsjednika Ronalda Reagana. Kao četrnaestogodišnjak svirao je za Papu Ivana Pavla II, dok je u dobi od samo šesnaest godina nastupio na svom tisućitom koncertu.

Do svoje sedamnaeste godine bio je pobjednik ili finalist na prestižnim međunarodnim violinskim natjecanjima diljem svijeta. Veliki glazbenik je i u godinama svoje pune autorske zrelosti i veliki humanost. Duboko privržen međunarodnim humanitarnim akcijama 2002. je primio nagradu za humanitarne aktivnosti Lifting up the World With Oneness Heart, koju mu je osobno uručio guru Sri Chinmoy. Sudjelovao je također i u brojnim gala koncertima pod pokroviteljstvom UNESCO-a u Parizu, uz umjetnike poput Placida Dominga, Lorina Maazela, Alexis Weissenberg i Yehudi Menuhina.

Ansambl Zagrebačkih solista osnovan je 1953. godine, pod umjetničkim vodstvom glasovitoga violončelista Antonija Janigra.

Tijekom više od šest desetljeća – pod umjetničkom palicom znamenitih koncertmajstora, poput Dragutina Hrdjoka, Tonka Ninića, Anđelka Krpana i Borivoja Martinića-Jerčića – Zagrebački solisti odražavaju kvalitetu muziciranja na zavidnoj razini, a koju redovito prezentiraju i na prestižnim svjetskim koncertnim pozornicama.

Od 2012. godine Ansambl nastupa uz glasovitoga violinista Sretena Krstića kao svojega koncertmajstora, a ujedno i koncertmajstora Münchenske filharmonije. Do sada su Zagrebački solisti održali preko 3500 koncerata na svim kontinentima. (žev)

PODIJELI