PODIJELI

U Klovićevim dvorima uskoro se otvara još jedna iznimna izložba.

U četvrtak 26. listopada u 19 sati otvara se retrospektiva Edvina Eddyja Biukovića (1969-1999) koji je i za svojeg zbog bolesti prerano prekinutog života ostvario iznimna antologijski autorski opus, na tragu i najboljih osobina jednog Andrije Maurovića, ali i Novog kvadrata.

Ova izložba valorizacija je njegova kreativnog raspona uz selektivnu interpretaciju opusa. Za to je zaslužan i Goran Sudžuka, strip crtač, scenarist i Eddyjev prijatelj. Između više od čak osam stotina originala gotovo svaki je pojedinačno jednako vrijedan. Stoga, jasno, i selekcija radova za ovu izložbu nije bila nimalo jednostavna zadaća.

Izložba daje kronologije nastanka reprezentativnih Biukovićevih radova s fokusom na kvalitetu probranih radova i tematski izabranih dionica prilagođenih našoj publici. Kako najavljuje kustosica izložbe Koreljka Jurčec Kos, u tijeku je i rad na i monografiji što je priprema scenarist i također veliki strip autor stripa Darko Macan, jedan od scenarista s kojima je Edvin Biuković od početka surađivao.

Svijet dječaka što je odrastao osamdesetih godina u Zagrebu mogu se pratiti kroz crteže u tušu i olovci, crno-bijele i u bojama, temperama i drugim slikarskim tehnikama na papirima, kartonima, kroz promišljene prijedloge i skice, grafička rješenja i (bez)brojne table stripova od kojih je brojne zamišljao već ranih osamdesetih.

Edvin Biuković Eddy rođen je 1969. u Zagrebu. Rana smrt u prosincu 1999. prekinula je veliku karijeru u usponu, no Eddy je unatoč tome u nepunih petnaest godina stvorio impresivan opus, zbog kojeg ga smijemo zvati jednim od najkvalitetnijih i najutjecajnih domaćih strip-crtača svih vremena.

Dva su žanra dominirala Eddyjevim crtežima i stripovima, od najranijih početaka do samoga kraja: znanstvenofantastični i ratni. U oba slučaja su ključna inspiracija bili filmovi – Star Wars, Blade Runner, Alien, Apocalypse Now, Full Metal Jacket i The Deer Hunter – nastali na prijelazu iz osme u devetu dekadu dvadesetog stoljeća.

“Imao je, pored izvanrednog crtačkog dara, i nevjerojatnu sposobnost ‘skidanja’ tuđih stilova. Koliko god su mu interesi bili široki, toliko je umio oponašati različite stilove i pristupe. Doista je rijetkost da jedan crtač s tolikim uspjehom crta kako krajnje pojednostavljenim, karikaturalnim stilom tako i stiliziranim ili realistično detaljnim”, stoji uz ostalo u predgovoru katlogu Gorana Sudžike. U njemu se naglašava kako je Eddy Biuković, pored stripa, često, rado i jednako uspješno bavio ilustracijom, te da je i u njegovu ilustratorskom opusu mogu se iščitati iste karakteristike kao u stripovskom, kao i da posebno mjesto u njegovom ilustratorskom opusu zauzimaju ilustracije knjiga.

Izložba će trajati do 10. prosinca.

PODIJELI