PODIJELI

U Koncertnoj dvorani ‘Vatroslav Lisinski’ u petak u okviru Crvenog ciklusa, održat će se koncert Zagrebačke filharmonije pod ravnanjem maestra Ernesta Hoetzla, uz solističku izvedbu poljskog violinista besprijekorne tehnike, Jaroslawa Nadrzyckog.

Ernest Hoetzl austrijski je dirigent i cijenjeni ambasador glazbe koji je tijekom svoje karijere ravnao brojnim orkestrima, a bio je i jedini dirigent koji je nastupio i u Sjevernoj Koreji, kao i u Južnoj Koreji.

Maestro Hoetzl osnivač je, umjetnički ravnatelj i glavni dirigent Europskog simfonijskog orkestra SFK, nastalog na temelju inicijative za mir i uzajamno razumijevanje unutar Koruške, Slovenije i pokrajine Friuli. Dobitnik je Zlatnog ordena Austrije 2008. godine, a godinu dana kasnije nagrađen je ordenom za zasluge postignute u pokrajini Koruškoj. Ovaj austrijski dirigent, osim što je trostruki magistar u područjima filozofije, umjetnosti i glazbe, tečno govori čak osam jezika. Zanimljivo je da je studirao dirigiranje na Visokoj muzičkoj školi u Grazu, u klasi našeg proslavljenog dirigenta Milana Horvata.

Orkestar Zagrebačke filharmonije, pod ravnanjem ovog vrsnog dirigenta, izvest će Zvuke sfera, op. 235, skladatelja J. Straussa, kao i 41. simfoniju u C-duru, K. 551, skladatelja W. A. Mozarta, poznatiju pod naslovom Jupiter. Jupiter simfonija najduža je i posljednja Mozartova simfonija, a ujedno je i jedna od najznačajnijih simfonija impresivnoga grandioznoga finala ikad skladanih. Djelo nastalo 1788. savršeni je primjerak ostvarenja svih težnji klasične simfonije. Nadimak Jupiter dobila je po vrhovnom rimskom bogu koji ocrtava nadmoć, veličinu, kao i savršenost svih proporcija unutar djela.

Jupiterova metamorfoza trodijelna je kompozicija akademskog slikara i književnika Dimitrija Popovića, posvećena Mozartovoj simfoniji Jupiter i njezinom predlošku, mitu o rimskom vrhovnom bogu Jupiteru koja će, u sklopu ovog koncerta, biti izložena na pozornici Velike dvorane.

Višestruko nagrađivani poljski violinist Jaroslaw Nadrzycki energično će izvesti Koncert za violinu i orkestar u e-molu, op.64, Felixa Mendelssohna-Bartholdyja.

PODIJELI