PODIJELI

Prvom čovjeku grada niskopodni tramvaj, a običnom puku stari ‘Čeh’.

Gradonačelnik Milan Bandić provezao se 4. kolovoza novom prugom od Mihaljevca do Dolja, i to u novom TMK-u 2200, koji su u Gračanima posljednji put vidjeli prije gotovo tri mjeseca.

Njihovim ih kvartom, otkad su obnovljena 5,2 kilometra trase do buduće donje stanice žičare, vozi ‘petnaestica’ koja je onuda prometovala i prije nego što je u veljači počela rekonstrukcija pruge.

Moramo gacati po blatu

– Ti su tramvaji stari i nesigurni za putnike. Nerijetko se događa da se u vožnji vrata otvore sama od sebe – kaže Marijan Kos, predsjednik Mjesnog odbora Gračani za Večernji list.

No, tramvaj, dodaje, nije jedini problem na trasi nedavno otvorene obnovljene pruge. I dalje nisu uređena sva tramvajska stajališta, a ni oborinske vode.

– Na to smo upozorili gradonačelnika kad je došao na otvaranje pruge, a on je obećao da će se sve srediti u roku od mjesec dana. Prošla su gotovo tri mjeseca, a mi i dalje nemamo nadstrešnice, vozimo se starim tramvajem, a kad je kiša, gazimo po blatu – ističe Kos pa dodaje kako na dijelovima pruge još nisu riješeni imovinsko-pravni odnosi, što je jedan od glavnih razloga zbog kojih nema svih nadstrešnica i asfalta na svim stajalištima.

Njegove je riječi potvrdio i gradonačelnik Milan Bandić, koji je predsjednika Mjesnog odbora Gračani pozvao da se strpi do Božića. Do tada će, obećao je, biti raspisan novi natječaj za nadstrešnice, a i riješit će se dokumenti kako bi se asfaltirali svi prilazi stanicama te napravile kanalice za odvodnju.

Sve bi trebalo biti po ‘PS-u’ do kraja ove godine, osim tramvaja koji će ostati kakav je i sada vjerojatno do kraja sljedeće godine. Razlozi za to, objašnjavaju u ZET-u, vrlo su jednostavni. Stajališta su prekratka da se na njih mogu iskrcati svi putnici iz niskopodnih tramvaja, za koje, uostalom, na trasi Mihaljevac – Dolje nema ni dovoljno struje.

– Nova ispravljačka stanica radit će se u drugoj etapi gradnje žičare, a tada će do Dolja voziti ‘osmica’ koja sad ide od Zapruđa do Mihaljevca. Ideja je bila da do te buduće donje stanice nove žičare ide i ‘četrnaestica’, ali njezin bi put tada bio predug budući da ona od Mihaljevca do Zapruđa vozi preko cijelog Novog Zagreba – kaže Krešimir Kompesak, predsjednik Gradske četvrti Podsljeme. Produženje ‘osmice’, dodaje, očekuje se do kraja 2018.

PODIJELI