PODIJELI

U ponedjeljak u Hrvatskom glazbenom zavodu (Mala dvorana), održat će se koncert Putovanje glazbom: Austrija-Mađarska na kojem nastupa Društveni komorni ansambl HGZ-a pod vodstvom Vesne Šepat-Kutnar. Oni će izvesti djela Haydna, Mozarta, Brahmsa, J. Straussa, J. Ivanovicia i Liszta.

Društveni komorni ansambl HGZ-a osnovan je 1999. godine pri Pučkom otvorenom učilištu u u Zagrebu,na poticaj i pod umjetničkim vodstvom profesora Josipa Klime. Cilj je bio okupiti ljubitelje klasične glazbe, amatere i profesionalce,koji žele uživati u zajedničkom muziciranju.

Ansambl 2007. dolazi pod okrilje Hrvatskoga glazbenog zavoda i djeluje pod nazivom Društveni komorni ansambl. U sezoni 2009./2010., u ciklusu Glazbeni petak u podrumu, nastupio je čak 21 put. Njegovanje posebno prisnog odnosa s publikom tradicija je ovog ansambla.

Do sada je izveo više od tisuću skladbi iz pera dvjestotinjak skladatelja, a većina koncerata tematski je vezana za pojedina glazbena razdoblja, skladatelje ili narodnosti, poput Dore Pejačević, Franza Schuberta, Edvarda Griega.

Od osnutka do danas kroz ansambl je prošlo tridesetak članova. Umjetnički voditelji bili su Željko Švaglić, Nives Šimunić i Marijan Zlatarić.

Ansambl ima petnaest članova, koji su većinom glazbeni amateri sa srednjoškolskim glazbenim obrazovanjem. Nastupaju kao solisti na raznim instrumentima, u pratnji klavira ili uz orkestar, u manjim komornim sastavima te na dva klavira četveroručno, šesteroručno i osmeroručno

Danas Društveni komorni ansambl vodi pijanistica i profesorica klavira mr. Vesna Šepat Kutnar.

PODIJELI