PODIJELI

Nevjerojatnih 70 godina rada Vlade Štefančića – redatelja, glumca, autora gotovo dvijesto kazališnih predstava i više od tisuću radijskih i televizijskih emisija – obilježit će se s četiri obljetnička koncerta u kazalištu “Komedija” od 6. do 9. studenog.

Koncerti se održavaju pod nazivom “Zabavljač”, i to će biti glazbena putovanja kroz Štefančićeve uloge i režije u njegovom drugom domu, “Komediji”. Nastupit će će Zorica Antonić, Sandra Bagarić, Ervin Baučić, Jasna Bilušić, Dražen Bratulić, Dražen Čuček, Mila Elegović, Damir Klačar, Jasna Palić Picukarić, Danijela Pintarić, Renata Sabljak, Đani Stipaničev, Vanda Winter i Ronald Žlabur, uz orkestar i zbor kazališta “Komedija” pod ravnanjem maestra Veseljka Barišića.

“Patetično, smiješno, staromodno? Možda! Oprostite, ali to to je moj život. Vidim vam po facama da to moram pojasniti. Emotivac sam i sve što sam proživio i odradio bila je emocija. Često se riječ emotivac izjednačavalo s naivac, primitivac. Dok se netko nije sjetio sve to malo dublje proučiti… I, rodila se nova kategorija: emocionalna inteligencija”.

Ovim je riječima Vlado Štefančić započeo poglavlje o “Komediji” u svojoj autobiografiji “Zabavljač”. Skoro svih tih 70 godina rada proveo je upravo u “Komediji”, unoseći promjene na hrvatsku kazališnu scenu – začetnik je tzv. Zagrebačke škole mjuzikla, potičući i stvarajući glazbeno-scenska djela ovoga žanra, kako stranih, tako i domaćih autora. Poznati hrvatski povjesničar književnosti, filmski i kazališni kritičar Ivo Hergešić istaknuo je Štefančićevu neprocjenjivu ulogu u kazališnoj povijesti, ali i u povijesti kazališta “Komedija”:„Štefančić je udahnuo “Komediji” novi život i obujmio je svojim zaraznim talentom, trajno i neponovljivo!”

Vlado Štefančić, redatelj i glumac, rođen je u Vukovaru 1931. godine. Štefančić je na scenu postavio velike spektakle kao što su postava Zajčevog “Nikole Šubića Zrinjskog” u pulskoj Areni, zatim prve domaće rock-opere, glazbene komedije i mjuzikle, do iniciranja i realizacije nove “Komedijine” scene početkom 2000.-ih na Jarunu. Poticao je i realizirao prvi veliki i najpoznatiji hrvatski mjuzikl “Jalta, Jalta, kao i mjuzikle “Dundo Maroje”, zatim prvu rock-operu na ovim prostorima – “Gubec-beg” i “Grička vještica”. Uz to, potpisuje režije mnogo ponajboljih stranih mjuzikala, kao što su “Čovjek iz Manche”, “Jadnici” (prije West Enda i Broadwayja!), “Guslač na krovu”, “My Fair Lady”, “Kosa”, opereta “Zemlja smiješka”, “Šišmiš”, “Vesela udovica”, “Kod bijelog konja”, “Noć u Veneciji”, “Barun Trenk”, “Kneginja čardaša” i “Grofica Marica”, opere “Lucia di Lammermoor” te komičnih opera “Seviljski brijač” i “Gospoje i husari”.

Štefančić je režirao i domaće mjuzikle “Car Franjo Josip” u Zagrebu i “Kralj je gol” Milana Grgića i Alfija Kabilja, ” Lady Šram” Nine Škrabea i Arsena Dedića, “Dan od amora” Luke Paljetka i Đele Jusića, “O’kaj” Borisa Senkera, Kemala Mujičića i Nina Škrabea, “Tko pjeva zlo ne misli” Alfija Kabilja i Drage Britvića i brojne druge.

Osim kao redatelj, Vlado Štefančić djelovao je i kao vrlo uspješan glumac, a stariji Zagrepčani ga pamte iz “Komedijinih” opereta “Mala Floramye”, “Kod bijelog konja”, “Spli’ski akvarel”, “Grofica Marica”, “Šišmiš” te komedija “Matijaš grabancijaš dijak”, “Charlyjeva tetka”,”Utopljenici”, “Dvanaest stolica”, “Zlatni dečki” i mjuzikala poput “Obećanja, obećanja”. Na sceni Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu također je ostvario brojne uloge poput one u predstavama “Bosonogi u parku” i “Pobrinimo se za Ameliju”, a ne smije se izostaviti niti njegova uloga u kultnoj predstavi Dubrovačkih ljetnih igara – Goldonijevoj “Kafetariji” u režiji i prilagodbi Tomislava Radića, koja se, nakon premijere 1978., na repertoaru Igara održala punih deset godina.

Vlado Štefančić dobitnik je nagrade ‘Marul’ 1966., a Zagreb mu je odao priznanje dvjema nagradama grada Zagreba (1973. i 1994.). Godine 2006. nagrađen je nagradom ‘Vatroslav Lisinski’ Hrvatskog društva skladatelja za doprinos hrvatskom glazbenom stvaralaštvu, a godine 2000. Udruženje dramskih umjetnika Hrvatske dodjeljuje mu Nagradu Hrvatskog glumišta za svekoliko umjetničko djelovanje.

Štefančićev imjuzikli nisu samo oplemenili zagrebačku kazališnu scenu, već i stvorili nova glumačka imena koja su zablistala u njegovim režijama te su mnogi od njih postali bitni članovi ansambla Komedije. Upravo će nas neki od njih u dvadesetak glazbenih brojeva prisjetiti svih uspješnica Vlade Štefančića odnosno Kazališta Komedija.

Ulaznice za predstave Kazališta Komedija se mogu kupiti preko ulaznice.hr, na službenim prodajnim mjestima – blagajni Oktogon od ponedjeljka do petka od 8 do 17 sati, a subotom od 8 do 13 sati, te blagajni Kaptol sat i pol prije početka predstave.

PODIJELI