PODIJELI

Koliko je violina profinjen instrument, na najbolji način svojom svirkom je u petak u Koncertnoj dvorani “Vatroslav Lisinski” pokazao poljski violinist Jarosław Nadrzycki (33).

Mladoliki Nadrzycki zamijenio je pijanista Sangeila Shina koji nije mogao nastupiti zbog bolesti na koncertu Zagrebačke filharmonije kojom je dirigirao austrijski dirigent Ernest Hoetzl.

Zagrebački auditorij je oduševljeno pozdravio Nadrzyckog, dobitika mnogih nagrada, za kojeg kažu da je jedan od najosebujnijih violinista današnjice koji je sa samo 12 godina debitirao s orkestrom Moskovskog konzervatorija P.I. Čajkovski.

Za ovu priliku, Nadrzycki je izveo Koncert za violinu i orkestar u e-molu, op. 64. Felixa Mendelssohna-Bartholdyja.

Zagrebačku filharmoniju suvereno je kroz valcer “Zvuci sfera” op. 235 skladatelja J. Straussa, kao i  41. Mozartovu simfoniju u C-duru, K. 551, poznatiju pod naslovom “Jupiter”, proveo maestro Ernest Hoetz. I ne samo proveo, nego je Hoetzl i karajanovskom dinamikom razigrao naš slavni orkestar. Ništa čudno, jer je austrijski dirigent cijenjeni ambasador glazbe koji je tijekom svoje karijere ravnao brojnim orkestrima, a bio je i jedini dirigent koji je nastupio u Sjevernoj Koreji, kao i Južnoj Koreji.

Zanimljivo je i da je Hoetzl studirao dirigiranje na Visokoj muzičkoj školi u Grazu, u klasi našeg proslavljenog dirigenta Milana Horvata. Oba velika gosta Lisinskog nakon svojih su nastupa ispraćivani gromkim pljeskom i ovacijama.

Glazbeni doživljaj upotpunila je i scenografija jer je na pozornici bila izložena “Jupiterova metamorfoza”, trodjelna kompozicija akademskog slikara i književnika Dimitrija Popovića, posvećena Mozartovom “Jupiteru” i njezinom predlošku, mitu o rimskom vrhovnom bogu Jupiteru.

PODIJELI