PODIJELI

Proslavljeni hrvatski redatelj, glumac televizijski i radijski voditelj, utemeljitelj hrvatskog mjuzikla Vlado Štefančić umro je u nedjelju navečer u Zagrebu u 87. godini.

Sa žaljenjem obaviještavamo sve prijatelje, suradnike, posjetitelje i poštovatelje da nas je u nedjelju, 29. listopada 2017. zauvijek napustio gospodin, izvijestili su iz kazališta Komedija.

Vlado Štefančić, redatelj i glumac, rođen je u Vukovaru 1931. godine. Štefančić je na scenu postavio velike spektakle kao što su postava Zajčevog “Nikole Šubića Zrinjskog” u pulskoj Areni, zatim prve domaće rock-opere, glazbene komedije i mjuzikle, do iniciranja i realizacije nove “Komedijine” scene početkom 2000.-ih na Jarunu. Poticao je i realizirao prvi veliki i najpoznatiji hrvatski mjuzikl “Jalta, Jalta, kao i mjuzikle “Dundo Maroje”, zatim prvu rock-operu na ovim prostorima – “Gubec-beg” i “Grička vještica”. Uz to, potpisuje režije mnogo ponajboljih stranih mjuzikala, kao što su “Čovjek iz Manche”, “Jadnici” (prije West Enda i Broadwayja!), “Guslač na krovu”, “My Fair Lady”, “Kosa”, opereta “Zemlja smiješka”, “Šišmiš”, “Vesela udovica”, “Kod bijelog konja”, “Noć u Veneciji”, “Barun Trenk”, “Kneginja čardaša” i “Grofica Marica”, opere “Lucia di Lammermoor” te komičnih opera “Seviljski brijač” i “Gospoje i husari”.

Štefančić je režirao i domaće mjuzikle “Car Franjo Josip” u Zagrebu i “Kralj je gol” Milana Grgića i Alfija Kabilja, ” Lady Šram” Nine Škrabea i Arsena Dedića, “Dan od amora” Luke Paljetka i Đele Jusića, “O’kaj” Borisa Senkera, Kemala Mujičića i Nina Škrabea, “Tko pjeva zlo ne misli” Alfija Kabilja i Drage Britvića i brojne druge.

Osim kao redatelj, Vlado Štefančić djelovao je i kao vrlo uspješan glumac, a stariji Zagrepčani ga pamte iz “Komedijinih” opereta “Mala Floramye”, “Kod bijelog konja”, “Spli’ski akvarel”, “Grofica Marica”, “Šišmiš” te komedija “Matijaš grabancijaš dijak”, “Charlyjeva tetka”,”Utopljenici”, “Dvanaest stolica”, “Zlatni dečki” i mjuzikala poput “Obećanja, obećanja”. Na sceni Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu također je ostvario brojne uloge poput one u predstavama “Bosonogi u parku” i “Pobrinimo se za Ameliju”, a ne smije se izostaviti niti njegova uloga u kultnoj predstavi Dubrovačkih ljetnih igara – Goldonijevoj “Kafetariji” u režiji i prilagodbi Tomislava Radića, koja se, nakon premijere 1978., na repertoaru Igara održala punih deset godina.

Vlado Štefančić dobitnik je nagrade ‘Marul’ 1966., a Zagreb mu je odao priznanje dvjema nagradama grada Zagreba (1973. i 1994.). Godine 2006. nagrađen je nagradom ‘Vatroslav Lisinski’ Hrvatskog društva skladatelja za doprinos hrvatskom glazbenom stvaralaštvu, a godine 2000. Udruženje dramskih umjetnika Hrvatske dodjeljuje mu Nagradu Hrvatskog glumišta za svekoliko umjetničko djelovanje.

Štefančićev imjuzikli nisu samo oplemenili zagrebačku kazališnu scenu, već i stvorili nova glumačka imena koja su zablistala u njegovim režijama te su mnogi od njih postali bitni članovi ansambla Komedije.

‘Serijom koncerata od 6. do 9. studenog, kojima smo željeli obilježiti sedamdeset godina umjetničkog djelovanja gospodina Štefančića, na najbolji ćemo način reći posljednje zbogom i hvala velikom umjetniku’, obavijestili su iz kazališta Komedija.

PODIJELI