PODIJELI

Anicu M. (49) ubio je u prosincu 2016. godine sin Marijo (31). On je, stoji u optužnici, fizički nasrnuo na majku dok je pozivom na 194 s kućnog telefona tražila liječničku pomoć za sina.

Udario ju je po licu drvenom kuhinjskom daskom za rezanje mesa, nanijevši joj oguljotine i podljeve te prijelom nosa. Nakon toga je kuhinjskim nožem zarezao majku po obrazu, a potom je četiri puta ubo u prsni koš s prednje strane te po jednom u trbuh i u leđa.

Sud je utvrdio da je Marijo M. bio u neubrojivom stanju shizofrenije paranoidnog tipa. Sutkinja je dosudila optuženiku šest mjeseci prisilnog smještaja u psihijatrijskoj ustanovi, piše Jutarnji list i otkriva detalje telefonskog razgovora majke koju je ubio sin dok je zvala Hitnu pomoć.

‘Spavaj sad’

Bilo je 11 sati i 59 minuta, tog kobnog 7. prosinca 2016. godine, kada je Anica M. s kućnog telefona nazvala Hitnu. Kazala je na kojoj adresi se nalaze te da zove zbog sina kojem nije dobro.

 

Odgovarajući dalje na upite dispečerke koju su detaljno zanimale okolnosti poziva, što nije u redu te jesu li bili kod liječnika, nesretna Anica je još uvijek relativno smirenim glasom odgovorila: ‘Sin ima 30 godina. Bio je u Makedoniji na putu. Došao je u petak navečer doma i odonda mu nije dobro. Bili smo kod liječnika pa u nedjelju na hitnoj u PB Vrapče, ali tamo nije htio ostati. To mu je prvi put. Jednostavno je pukao. Dobio je tamo i neke lijekove, ali neće ih piti.’

 

– Možete li s njim komunicirati? Kako se ponaša? – upitala je dispečerka pa joj je Anica objasnila da se Marijo ‘ponaša dobro, ali je općenito nepovezan. Loše je jako. Ne možemo komunicirati. Priča da su ga u Makedoniji htjeli ubiti. Došao je doma pa smo išli doktoru. Kaže da se boji za nas, da će nas netko ubiti’.

– Bi li Mario išao u bolnicu? – interesiralo je dispečerku.

– Evo, veli mi sada da ne – kazala je Anica dok pita sina bi li išao u bolnicu.

– Znate da ne možemo napraviti hospitalizaciju pod prisilom – pojašnjava dispečerka dalje.

– On neće ići. Veli da je sam sebi doktor, opisje nesretna žena na što joj dispečerka odgovara da ne zna kako u tom slučaju riješiti situaciju.

– Ni ja ne znam. Pomozite nekako – kazala je tiho.

Nakon toga odjeknula je lavina krikova iz slušalice i očajničkog preklinjanja: ‘Marijo, nemoj me, Marijo!’

HZHM: Gospođo, što se događa?

– Nemoj, nemoj! – posljednje je što je potiho zavapila zadnjih sekundi borbe za goli život Anica M., kojoj je potom sin u naletu ludila ‘objasnio’: ‘Moram! Spavaj sad!’

Ne sjeća se što je učinio

Kako dispečerka više nije mogla uspostaviti telefonsku vezu, na tu je adresu poslala hitnu pomoć i policiju, no Anica je već bila mrtva. Njezin se sin rasplakao u sudnici nakon što je čuo snimku. Sutkinji je rekao da mu je teško nakon što je čuo majčin glas, a upitan što ima reći u svoju obranu, rekao je da se ničega ne sjeća.

Kada je hitna pomoć došla na adresu, nisu odmah htjeli izaći iz vozila jer su se tamo nalazila dva psa. Nešto kasnije su vidjeli kako Marijo izlazi iz kuće gol do pasa. Tada im je rekao da je upravo ubio majku, ali više nije bio agresivan.

Sutkinja je objasnila i da je Marijo tijekom posjeta Makedoniji bio u kontaktu s jednom djevojkom, no ne zna se što se dogodilo. Kad se vratio, stalno je govorio da njega, majku i sestru netko prati i želi ubiti, a liječničku je dokumentaciju spalio. I njegovi su kolege na poslu rekli da su primijetili da je dan prije ubojstva majke bio čudan, a kad je idućeg dana došao do njega, Marijo je već bio ubio majku.

Izjavio je da razumije optužnicu i da je uplašen, no da je vjerojatno učinio to za što ga se optužuje, iako se ne sjeća okolnosti.

PODIJELI