PODIJELI

Jedna od najtežih tramvajskih nesreća u čitavoj svjetskoj povijesti dogodila se 31. listopada 1954. godine u Zagrebu na staroj, strmoj mirogojskoj pruzi.

19 putnika je poginulo, a 34 je bilo teško ozlijeđeno.

Dogodilo se to dan uoči blagdana Svih Svetih kad su mnogi Zagrepčani odlazili na groblje Mirogoj kako bi uredili i posjetili grobove svojih pokojnika. U to je vrijeme još postojala tramvajska linija broj 13 koja je vodila od Gupčeve zvijezde uzbrdo do Mirogojskog groblja.

Kobnog dana, ujutro u 8,30 sati, tramvaj prepun putnika krenuo je s Mirogoja natrag prema Gupčevoj zvijezdi. Već kad je ušao u prvi zavoj, vozač tramvaja primijetio je da ne funkcionira tračnička kočnica. Budući da na tom mjestu postoji znatna nizbrdica, tramvaj je počeo nezaustavljivo ubrzavati. Ni ručna kočnica nije mogla pomoći, pa je tramvaj dosegnuo brzinu od 90 kilometara na sat. Na kraju je vozilo iskliznulo iz tračnica i počelo se prevrtati.

Početkom sedamdesetih, mirogojska je pruga demontirana. 🚋

Posted by Zagreb facts on Samstag, 28. Oktober 2017

Ukupno je u tramvaju bilo oko 60 putnika. Od udara u tri stabla i čelični stup, gotovo svi putnici su nastradali. Čitav je Zagreb bio zaprepašten tom tragedijom, a velik dio Zagrepčana još i danas pamti i prepričava tu nesreću.

Istraga je bila opsežna, razgovarali su sa 30-ak svjedoka, a presuda je utvrdila da je za nesreću kriv vozač jer je neoprezno i nepropisno krenuo i nije pravodobno kočio ručnom kočnicom. Linija na toj trasi ukinuta je do 1964. godine kada su uvedena motorna kola posebno opremljena električnom, jakom zračnom, elektromagnetskom (tračničkom) i ručnom kočnicom. Konačno linija 13 je definitivno ukinuta 1967. od kada do Mirogoja voze autobusi, piše povijest.hr.

Tijekom godina mnogi su se kod prisjećanja na ovu stravičnu nesreću bunili kod iznošenja podatka o broju linije tramvaja. Tako se može naići na podatak da je tramvaj imao broj 13, ali i broj 21 koji, između ostalog, stoji na spomen ploči.

zagrebacki-kutak.hr

Naime, broj 21 koji se spominje na ploči je garažni broj tramvaja. Svaki tramvaj ima svoj garažni broj i on može voziti na svim linijama. Zato na ploči ne piše broj linije odnosno broj 13 već garažni broj 21.

PODIJELI