PODIJELI

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije dodijelilo je Zagrebačkoj županiji bespovratnih 2 milijuna kuna za dogradnju, odnosno rekonstrukciju OŠ Bedenica i OŠ Bistra.

Ugovor o dodjeli sredstava, u sklopu Programa podrške poboljšanja materijalnih uvjeta u osnovnim i srednjim školama, potpisali su u utorak župan Stjepan Kožić i ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac.

Kroz Fond za regionalni razvoj, novac je ukupno osiguran za 47 školskih objekata u RH, čija se gradnja ili rekonstrukcija ne može financirati kroz Operativne programe, odnosno sredstvima EU fondova. Među projektima koji su dobili financijsku podršku Ministarstva jesu i dogradnja OŠ Kupljenovo i gradnja jednodijelne sportske dvorane uz ovu školu (odobreno je 2 milijuna kuna) i dogradnja blagovaonice u OŠ Jurja Habdelića u Velikoj Gorici (odobreno je 600.000 kuna).

‘Duboko smo svjesni problematike osnivača škola koji svoje projekte u ovoj financijskoj perspektivi ne mogu financirati zbog lošeg programiranja Operativnih programa. Osigurali smo stoga 42 milijuna kuna za projekte čija je realizacija već započela. To je naša pomoć regionalnoj i lokalnoj razini’, rekla je ministrica Žalac, dodavši da se s ministarstvima obrazovanja i financija razgovara o ponovnom uvođenju modela kojim bi se gradnja, odnosno rekonstrukcija školskih objekata sufinancirala sredstvima Razvojne banke vijeća Europe (CEB).

Župan Stjepan Kožić, po potpisivanju ugovora, izjavio je da je Zagrebačka županija u rekonstrukciju i dogradnju PŠ Bedenica uložila 17,8 milijuna kuna vlastitih sredstava, a u rekonstrukciju i dogradnju OŠ Bistra ukupno će uložiti, također iz vlastita proračuna 27,5 milijuna kuna. Dogradnju OŠ Kupljenovo Županija pomaže s 5,4 milijuna kuna, odnosno s 30 posto ukupnoga iznosa.

PODIJELI