PODIJELI

Na Općinskom sudu u Zagrebu traje suđenje 29-godišnjaku za prijetnje smrću dječaku (9). On je inače već robijao tri i pol godine zbog pedofilije.

Naime, čovjek u invalidskim kolicima zaustavio je krajem travnja u istočnom dijelu Zagreba devetogodišnjaka i zamolio ga za pomoć. Pitao ga je može li ga odgurati do vrtića nasuprot škole. Kada je dječak to učinio, rekao mu je da mami i tati ne govori ništa i tražio da ga odgura još malo dalje do grmlja. Dječaku nije bilo jasno zašto idu u grmlje. Invalid u kolicima mu je na to rekao: ‘Samo dođi’.

Tada je zatražio da mu dječak pomogne iz džepa hlača izvaditi mobitel. Dječaku je to bilo čudno, pa je počeo odmicati od njega. Tada mu je predator zaprijetio da če zvaditi pištolj. Dječak je počeo vrištati i trčati prema školi.

Muškarac u invalidskim kolicima, naime, iza sebe već ima tri i pol godine robijanja zbog spolne zloporabe djeteta mlađeg od 15 godina. Od izlaska na slobodu, tijekom ove godine, čak dva puta je uhićen zbog istog zločina nad djecom, piše Jutarnji list.

Mamio u grmlje

– Točno je da sam tražio dijete da me pogura i da me odgura do šikare, ali samo da se pomokrim – branio se u tužiteljstvu uhićeni invalid, porekavši tako optužbe na svoj račun. Cijeloj toj drami od 24. travnja oko 13 sati svjedočio je i profesor tjelesnog odgoja jedne zagrebačke osnovne škole, koji se u kobno vrijeme nalazio na atletskoj stazi odakle je vidio kako dijete gura invalida u kolicima.

– Njih dvojica zaustavila su se 40-ak metara od mene kad je dječak počeo vrištati i trčati. Dotrčao je do školske ograde te sam mu rekao da trči prema meni i pomogao mu da preskoči ogradu. Dijete je plakalo i vikalo: ‘Htio me ubiti’. Odveo sam ga do tribina gdje mi je ispričao da ga je taj čovjek tražio da mu iz prednjeg džepa hlača izvadi mobitel, a nakon što je to odbio učiniti, zaprijetio mu je smrću. Odmah sam nazvao policiju – prisjetio se profesor tjelesnog u sudnici Općinskog kaznenog suda u Zagrebu, dodavši kako sam razgovor invalida i dječaka nije čuo.

Odgovarajući na pitanja u sudnici, profesor se još prisjetio kako je već tad raspolagao saznanjima da optuženi po kvartu oko škole nudi djeci novac da mu se pomogne vožnjom u kolicima do zabačenih dijelova.

Zagrebačko tužiteljstvo zbog navedene prijetnje smrću devetogodišnjaku za 29-godišnjaka traži dvije godine bezuvjetnog zatvora jer je, uvjereni su nakon provedene istrage, pokazao izrazitu bezobzirnost i visok stupanj kriminalne volje. Pritom podsjećaju i na pravomoćnu presudu kada je također jednom maloljetniku zaprijetio uporabom pištolja ne bi li zadovoljio vlastitu pohotu.

Za drugo gnjusno djelo, navodnog seksualnog napastovanja ovog ljeta na splitskom području, velikogoričko tužiteljstvo još provodi istragu.

Zločin na Kvatriću

Osim toga, prije tri godine tom 29-godišnjem perverznjaku se na Županijskom sudu u Zagrebu sudilo jer je u prosincu 2013. oko 14.30 sati na Kvaternikovu trgu zamolio tada 12-godišnjeg dječaka da ga pogura u kolicima do navodno parkiranog automobila u podzemnoj garaži. Dječak je pristao jer ga je poznavao iz viđenja. Liftom su se spustili u garažu gdje je dječaka navodio sve do izdvojene prostorije. Tamo mu je počeo postavljati intimna pitanja o seksualnosti. Nakon što je od preplašenog dječaka dobio odgovore, izvadio je pištolj i zapovjedio mu da se skine. Iako ga je dječak preklinjao za milost, invalid je povikao da će ga upucati ako se ne skine.

Školarac u strahu skinuo donji dio trenirke i gaćice, a invalid je nastavio. Iako je dječak cijelo vrijeme neutješno plakao, prema optužnici, okrivljeni je izvadio pištolj i zaprijetio mu da će ga upucati ako ga ne poljubi. Dječak je to odbio, na što se osumnjičeni raspametio. U tom trenutku su se čuli glasovi prolaznika, što je dječak iskoristio i pobjegao. Dok je plačući bježao, na ulici je sreo dvoje mladih rekavši im da je u garaži pedofil koji ga je htio silovati. Oni su ga pitali želi li da siđu u garažu i da ga pretuku. No, dječak nije želio nikakvo nasilje pa je istu priču ponovio i jednom paru u prolazu. Oni su ga otpratili do najbližeg lokala odakle je dječak nazvao majku rekavši joj da ga je muškarac u kolicima htio silovati.

Ne smatra se krivim

Za taj gnjusan zločin u smanjeno ubrojivom stanju, ali ne znatno, muškarac je bio nepravomoćno osuđen na četiri i pol godine zatvora, no Vrhovni sud mu je kaznu umanjio za godinu dana. Olakotne okolnosti su bile njegova mladost, invaliditet, dotadašnja neosuđivanost, u vrijeme (ne)djela bio je smanjeno ubrojiv s poremećenom seksualnom sklonošću. U svoju obranu tada je također rekao da se ne osjeća krivim.

– Dječaka sam samo dirao po gornjem dijelu tijela. Nisam imao pištolj niti sam ga tražio da me dira. A kamoli da s njim imam odnos. Žao mi je što sam pozvao tog dječaka i što sam ga dirao po torzu – branio se invalid koji je u vrijeme tog prvog seksualnog delikta imao 23 godine.

Roditelji dječaka koji se prvi našao na meti pedofila u garaži na Kvatriću posvjedočili su kako je njihov sin nakon tog događaja u šoku, ne spava, često se budi s noćnim morama i vrišti, te da se boji ići van, uz napomenu da je postao zatvoren i neuobičajeno šutljiv.

PODIJELI